ECB přimhouří oči nad prašivými dluhopisy, Evropská komise navrhuje obří koronavirovou podporu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

ECB zmírní pravidla

Evropská centrální banka bude o komerčních bank akceptovat jako záruku za půjčky i některé „prašivé“ dluhy. Řadu vládních i korporátních dluhopisů totiž zřejmě postihne výrazně zhoršení ratingu, což pro ně znamená ztížený přístup k úvěrům. Rozhodnutí ECB ignorovat špatné ratingy přichází dva dny předtím, než agentura S&P podle očekávání rozhodně o snížení ratingu Itálie.

Záchranný balík

Do akce se nevrhli jen centrální bankéři. Lídry Evropské unie čeká videokonference, během níž budou jednat o dalším postupu v boji proti pandemii koronaviru. Evropská komise navrhuje plán na pomoc ekonomice v hodnotě dvou bilionů eur, vyplývá z interních dokumentů, které má Bloomberg k dispozici. A koronavirem silně zasažené státy žádají vytvoření společných dluhopisů, takzvaných koronabondů, díky kterým by dosáhly na lepší podmínky financování.

Virové zpravodajství

Světová zdravotnická organizace varovala před nárůstem případů nemoci Covid-19 v Africe, Latinské Americe a východní Evropě, přestože absolutní čísla jsou zatím nízká. Britská vláda připravuje na nemoc otestovat 20 tisíc domácností, aby zjistila, jak je koronavirus skutečně rozšířen. Španělský parlament podpořil návrh na prodloužení stavu nouze do 9. května. A studie mezi pacienty v americkém státě New York ukázala, že 88 procent nemocných napojených na plicní ventilaci zemře.

Ropa roste

Po pondělním propadu do záporných hodnot ropa opět roste. Zůstává nicméně pod tlakem, protože volného prostoru v ropných tancích po celém světě rychle ubývá. Podle aktuální zprávy dosahují zásoby ropy v USA tříletého maxima, zatímco poptávka je rekordně nízko.