EK: Česká ekonomika v příštím roce zrychlí na 2,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Česká ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta, uvedla dnes Evropská komise. Její jarní makroekonomická předpověď se tak v tomto ohledu neliší od údajů z předpovědi zimní. Deficit veřejných financí by měl v Česku letos dosáhnout dvou procent, v příštím roce pak 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvádí komise. Míru inflace komise na letošní rok předpovídá na 0,2 procenta, v příštím roce na 1,4 procenta.

Proti zimní předpovědi, publikované v únoru, nyní komise mírně zhoršila údaj o výkonu českého hospodářství za loňský rok. Podle dnešních údajů loni rostl HDP o dvě procenta, v zimě komise hovořila o posílení ekonomiky o 2,3 procenta. Viditelnou korekcí je nový údaj o míře inflace, v únoru ji komise pro letošek ještě odhadovala na 0,8 procenta.

Dnes zveřejněná evropská předpověď vývoje české ekonomiky se tak v zásadě shoduje s údaji, které na základě prognóz 20 českých odborných institucí zveřejnilo 20. dubna české ministerstvo financí. I podle těchto čísel má česká ekonomika v příštích letech růst tempem okolo 2,5 procenta ročně. Průzkum pro letošek předpovídá 2,4 procenta, pro rok příští a rok 2017 pak 2,6 procenta. Samotné ministerstvo bylo o něco optimističtější a předpovídalo růst 2,7 procenta, Česká národní banka (ČNB) v únoru počítala se zvýšením HDP o 2,6 procenta.

Evropská komise předpokládá, že hlavní vliv na vývoj českého hospodářství bude mít v letošním roce domácí poptávka. Export má mít kladný vliv až v příštím roce, kdy by se měla zlepšit situace vnějšího prostředí.

Výrazný vliv investic

Data potvrzují, že výrazný podíl na růstu české ekonomiky mají investice, loni se zvýšily o 4,5 procenta po propadu o 4,4 procenta v roce 2013. Materiál připomíná silný nárůst veřejných investic, který je důsledkem obnovených vládních snah dočerpat a využít evropské prostředky z končícího víceletého finančního období.

Inflace byla loni v České republice 0,4 procenta, tedy nízká i přes intervenci, kterou na podzim roku 2013 provedla ČNB, uvádí komise. Míra inflace se dál snížila na konci loňského roku, především v důsledku poklesu cen ropy. Ten má dál trvat a spolu s poklesem cen dalších komodit bude mít na inflaci vliv i v letošním roce. Letos by podle komise měla být inflace 0,4 procenta, pro příští rok očekává její růst na 1,4 procenta.

EK mírně zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé EU
Evropská komise mírně zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. Ve své jarní makroekonomické předpovědi dnes uvádí pro unii jako celek růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,8 procenta, pro země platící eurem pak o 1,5 procenta. Míra inflace má zůstat velmi nízká, v EU i v eurozóně má letos činit 0,1 procenta. Na příští rok již komise počítá s jejím zrychlením na 1,5 procenta.
Na příští rok očekává Evropská komise růst o 2,1 procenta v celé EU, země platící eurem porostou o 1,9 procenta. Podle komise podporují v současnosti jinak jen mírný cyklický růst evropského hospodářství některé krátkodobé faktory. Prognóza zmiňuje trvající nízké ceny ropy, setrvalý globální růst, levné euro i hospodářskou politiku v zemích EU, která růst podporuje.