Ekonomická nálada v eurozóně je nejslabší za dva roky

ekonomika, trhy

ekonomika, trhy Zdroj: freedigitalphotos.net

Ekonomická nálada v eurozóně v listopadu klesla na nejslabší úroveň od konce roku 2009. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská komise. Nálada se zhoršila téměř ve všech hospodářských odvětvích.

Souhrnný index ekonomické nálady se snížil na 93,7 bodu z říjnových 94,8 bodu. Analytici očekávali o něco mírnější pokles na rovných 94 bodů, napsala agentura Reuters.

Pokles vykázaly také dílčí indexy pro průmysl, služby, maloobchod a spotřebitele. Ve stavebnictví se však nálada o něco zlepšila, uvedla Evropská komise.

Ekonomika eurozóny i celé EU ve třetím čtvrtletí stoupla o pouhých 0,2 procenta. Evropská komise tento měsíc citelně zhoršila výhled evropské ekonomiky na letošní a zejména na příští rok. Na konci letošního roku se podle ní hospodářský růst v podstatě zastaví.

Za celý letošní rok ekonomika podle nové prognózy díky dobrým výsledkům z prvních měsíců vzroste v EU o 1,6 procenta a v eurozóně o 1,5 procenta. V příštím roce hospodářský růst zpomalí na 0,6 procenta v EU a 0,5 procenta v eurozóně.