Ekonomika loni překonala dvouletou recesi, závěr roku byl slabší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Česká ekonomika loni rostla o dvě procenta, analytici přitom odhadovali posílení hrubého domácího produktu o 2,3 procenta. Stále je ale výsledek výrazně lepší než v roce 2013, kdy se HDP propadnul o 0,7 procenta.

„Byl to opět – stejně jako po krizi v roce 2009 - především zpracovatelský průmysl a také oživující spotřeba domácností projevující se v útratách za zboží u obchodníků, které loni pomohly české ekonomice zvýšit její výkonnost,“ uvedl Český statistický úřad ve svém prvním odhadů.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška představují předběžné loňské výsledky mírně zklamání. Přesto lze loňský rok označit „rokem obratu“, uvedl. „Důležité je, že stabilním tempem meziročně o 2,4 procenta rostla hrubá přidaná hodnota,“ dodal.

Vývoj průmyslové produkceVývoj průmyslové produkceVývoj průmyslové produkce | CSU

„Na straně poptávky jí k růstu pomáhaly především investice firem a nejspíše i veřejného sektoru a nepochybně i spotřeba domácností. Nízká inflace doprovázená rostoucí zaměstnaností se totiž výrazně zasloužila o reálné zlepšení finanční situace českých spotřebitelů,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ve srovnání se zeměmi eurozóny si česká ekonomika loni vedla dobře, dalším středoevropským zemím se ale dařilo mnohem lépe. „Dvouprocentní růst české ekonomiky je dvojnásobně rychlejší než růst v eurozóně. Ostatní středoevropské země ovšem rostly rychleji: Slovensko si polepšilo o 2,4 procenta, Maďarsko a Polsko o více než tři procenta,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Zároveň upozornil, že v relaci k HDP na osobu podle parity kupní síly dosahuje Česká republika 83 procent průměru EU a je nejvýše ze všech středoevropských zemí, které před 11 lety přistoupily k EU.

Do srovnání promluvily cigarety

V čtvrtém čtvrtletí ovšem růst české ekonomiky meziročně zpomalil na 1,3 procenta. V prvním až třetím čtvrtletí se totiž růst pohyboval zhruba od 2,5 po téměř tři procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletím se HDP zvýšil o 0,2 procenta.

„Za tímto slabým číslem stojí vysoká srovnávací základna vytvořená silným výběrem spotřebních daní z cigaret v závěru roku 2013. Předzásobení se cigaretami tak opět jednou sehrálo výraznou roli,“ vysvětlil propad Dufek. „I když první odhad HDP za poslední čtvrtletí loňského roku zaostal za očekáváním, neznamená to změnu pozitivního trendu české ekonomiky nastoleného před více než rokem,“ dodal.

Jak upozornil, hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora, aktuální výsledky české ekonomiky jsou těmi posledními, o nichž lze říci, že za ně nese odpovědnost politika předchozí vlády. „Od výsledků za další kvartál bude už vláda za růst odpovědná,“ řekl.