Ekonomika podle ČNB nabere tempo. Úrokové sazby zůstaly na minimu

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká národní banka opět ponechala hlavní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,05 procenta a rozhodla pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. ČNB zároveň zlepšila odhad vývoje české ekonomiky pro letošní i příští rok.

Udržení nízkých sazeb se podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho očekávalo. „Vzhledem k tomu, že ČNB nemá ještě k dispozici klíčové údaje o inflaci za leden, které budou zveřejněny příští týden, cokoli jiného by bylo velkým překvapením,“ vysvětlil Franče.

Podle Michala Kozuba z Home Creditu se ČNB ponecháním minimálních úrokových sazeb a devizovými intervencemi snaží podporovat ekonomiku a dostat ji ven z krize.

„Přestože poslední data z reálné ekonomiky vypadají pozitivně, rozhodně ještě vyhráno není. Proto zastavení těchto kroků nyní by způsobilo ještě větší škody,“ upřesnil Kozub. Podle něj je růst stále velmi křehký. „Ekonomika navíc pracuje daleko pod svým maximem, kam spadla v krizi,“ dodal analytik.

Meziroční vývoj HDP v jednotlivých čtvrtletích od roku 2008:HDPHDP | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com

Od intervencí by ČNB podle guvernéra Miroslava Singera měla upustit na počátku příštího roku. Následně centrální banka počká na reakci koruny a až poté by mohla zvýšit úrokové sazby. Oslabení kurzu dle Singera přispělo k odvrácení hrozby deflace a urychlí návrat inflace k dvouprocentnímu cíli. To by měl přitom nastat do konce roku 2014.

„Hladinu závazku poblíž 27 Kč/EUR tak považujeme nadále za vhodně zvolenou, zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu,“ dodal Singer.

Hospodářství oživí

Centrální banka nicméně zlepšila svůj odhad budoucího vývoje ekonomiky. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. V předchozí listopadové prognóze odhadovala ČNB ve scénáři zahrnujícím devizové intervence růst HDP o 2,1 procenta letos a o 2,5 procenta příští rok.

Naopak horší výsledek ekonomiky očekává ČNB za loňský rok, kdy zhoršila odhad z poklesu o 0,9 procenta na pokles o 1,3 procenta. První rychlý odhad HDP zveřejní Český statistický úřad v pátek 14. února.

Podle nové prognózy by měla inflace v prvním i druhém čtvrtletí 2015 činit 2,8 procenta. Předchozí odhad počítal v prvním čtvrtletí s tříprocentní inflací a ve druhém čtvrtletí s inflací 2,9 procenta.