Ekonomové letos očekávají silnější růst, pomáhají jednorázové vlivy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Letošní rok bude pro domácí ekonomiku úspěšnější, než se čekalo. Shodují se na tom domácí ekonomové, kteří po revidovaném údaji statistiků o čtvrtletním růstu přepisují své celoroční odhady směrem vzhůru.

Česko by tak mohlo povyrůst tempem výrazně převyšujícím čtyři procenta. V příštím roce však podle odborníků čeká domácí ekonomiku konjunkturální střízlivění, růstové tempo prý bude takřka poloviční.

„Vzhledem ke zpřesnění čísel o růstu ekonomiky i vývoji na úvěrovém trhu potvrzujícím sílící investiční aktivitu podniků budeme patrně dále zvyšovat odhad růstu HDP pro tento rok, a to nad čtyři procenta,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Celoroční růst 4,3 procenta očekávají experti České spořitelny, ještě o tři desetiny procenta výše míří aktualizovaný odhad analytiků Consequ.

4,3% tempem poroste letos tuzemská ekonomika podle expertů České spořitelny

Český statistický úřad včera zvýšil svůj odhad meziročního růstu ve druhém čtvrtletí z 4,4 na 4,6 procenta, Česko tak zažilo nejúspěšnější kvartál od konce roku 2007. Rekordnímu skóre ekonomiky pomohly jednorázové vlivy.

„Z poloviny se na celkových investicích v ekonomice podílely budovy a stavby, což lze do značné míry přičíst veřejnému sektoru snažícímu se skrze urychlenou výstavbu a rekonstrukce infrastruktury dočerpat prostředky z unijních fondů,“ soudí analytik ČSOB Petr Dufek.

Projevila se rovněž změna v pravidlech týkajících se spotřební daně z tabáku, která účetně přesunula část loňského HDP do letošního. Příští rok tak bude ve znamení ochlazení. „Růstové tempo podle nás v příštím roce zpomalí na 2,5 procenta,“ míní analytik Jiří Polanský z České spořitelny.

Šest příček konkurenceschopnosti
Česko letos v makroekonomické konkurenceschopnosti států obsadilo 31. místo ze 140 srovnávaných ekonomik. V meziročním srovnání se tak posunulo o šest příček vzhůru, ukázala Zpráva o globální konkurenceschopnosti švýcarské neziskové organizace Světové ekonomické fórum.

Česko zaznamenalo druhý posun v řadě, před rokem 2013 však vykázalo čtyři propady po sobě. Celkem u deseti pilířů z dvanácti vykázalo Česko lepší výsledek než v loňském roce.