Eurozóna se v dubnu vrátila do deflace, ceny energií dál klesají

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu Zdroj: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně snížily o 0,2 procenta. V prvním rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Poté, co byla v březnu inflace přesně na nule, se tak v dubnu země platící eurem vrátily do deflace. Podobnou situaci zaznamenali letos statistici už v únoru.

Podobnou situaci zaznamenali letos statistici už v únoru. Také tehdy ceny klesly o 0,2 procenta.

Vliv na propad cen měly ceny energií, které podle Eurostatu v dubnu v meziročním srovnání poklesly o 8,6 procenta. Největší nárůst naopak zaznamenaly ceny služeb, které ale v dubnu vzrostly o jedno procento, což je méně než březnových 1,4 procenta. Stabilní nárůst o 0,8 procenta zaznamenaly ceny jídla, alkoholu a tabákových výrobků.

Eurozóna tak nyní spadla do deflace už podruhé od loňského září. Evropská centrální banka (ECB) se v březnu rozhodla podpořit růst cen i ekonomiky v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru. Tento měsíc svou politiku nezměnila, šéf banky Mario Draghi ale už před více než týdnem návrat k deflaci předpokládal s tím, že oživení čeká až ve druhé polovině letošního roku.

Ea Inflation Rate