Evropské akcie končí měsíc tam, kde jej začaly. Burzám pomáhají výsledky technologických obrů

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Živý akciový pátek

Evropské akcie zaznamenaly ve čtvrtek největší propad za více než rok. Předburzovní obchodování naznačuje, že v pátek si akcioví investoři spraví chuť. Trhy táhnou vzhůru oznámené výsledky hospodaření amerických technologických obrů. Panevropský akciový index Stoxx Europe 600 je aktuálně na skoro stejné hodnotě jako na začátku měsíce.

Nedostatek čipů

Čínští dovozci počítačových čipů navyšují importy přes Hongkong v očekávání, že ohlášené americké sankce obchodování výrazně ztíží. Přes městský stát do Číny proudí 38 procent dovážených čipů. Reexporty čipů z Hongkongu do pevninské Číny se v první polovině roku meziročně zvýšily o 11 procent. USA v reakci na nový bezpečnostní zákon, které podle kritiků snižuje nezávislost Hongkongu na Pekingu, odebraly Hongkongku zvláštní status, který usnadňoval obchodování s některými typy zboží. Firmy jako Huawei, Xiaomi nebo Lenovo se nyní obávají výpadku v dodávkách komponentů.

Velkým se daří

Během krize způsobené bojem s koronavirem do značné míry platí, že silní se stávají ještě silnější. Amazon, Facebook, Apple a Alphabet, provozovatel Googlu, zveřejnily své finanční výsledky za druhý kvartál letošního roku – a zejména v případě firmy nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose čísla výrazně překonala očekávání analytiků. Propad zisku zaznamenala z velké technologické čtyřky pouze společnost Alphabet, majitel Googlu.

Koronavirová hrozba

Britská vláda překvapivě a prostřednictvím Twitteru oznámila znovuzavedení části koronavirových opatření na severu Anglie. Lidé podle kabinetu nedodržují doporučení ohledně omezení styku s ostatními. Líté se tak už nebudou moci shromažďovat ve vnitřních prostorách, s výjimkou členů domácnosti. Dánsko naopak opatření uvolňuje, když poslanci rozhodli o otevření hranic se sousedním Švédskem. Ve Španělsku se virus šíří nejrychleji od dubna. Ve Francii se denní počty nakažených během několika týdnů téměř zdvojnásobily.