Silní se stávají silnějšími. Amazon, Facebook, Apple a Google zbouraly už tak dobré odhady zisků

Jeff Bezos

Jeff Bezos Zdroj: reuters

Slyšení šéfů velkých technologických firem v americkém Kongresu kvůli podezření z podvodů a nekalým obchodním praktikám: Šéf Applu Tim Cook (29.7.2020)
Slyšení šéfů velkých technologických firem v americkém Kongresu kvůli podezření z podvodů a nekalým obchodním praktikám: Šéf Google Sundar Pichai (29.7.2020)
Mark Zuckerberg
4
Fotogalerie

Amazon, Facebook, Apple a Alphabet - provozovatel Googlu, zveřejnily své finanční výsledky za druhý kvartál letošního roku. Zejména v případě firmy nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose čísla výrazně překonala očekávání analytiků. Smutek z výsledků ale nemusí trápit ani další technologické lídry. 

Tržby Amazonu dosáhly 89 miliard dolarů, meziročně skoro o třicet miliard více. Podle CNBC prognózy počítaly s příjmy 81 miliard dolarů. Bezosově korporaci pomohlo posílení trendu nakupování přes internet a další rozmach cloudových služeb. Čistý zisk Amazonu vzrostl na dvojnásobek na 5,2 miliardy dolarů.

Spokojeni mohou být také akcionáři Facebooku. Jeho tržby meziročně vzrostly o 11 procent na 19 miliard dolarů. Podobným dílem se zvýšil počet denních uživatelů stejnojmenné největší sociální sítě světa – na 1,8 miliardy osob. V mimoburzovním obchodování zpevnily akcie firmy Marka Zuckerberga o šest procent.

Dařilo se i Applu, tržby zvýšil za rok o šest miliard dolarů na 59,7 miliardy. Zisk narostl o 12 procent na 11,3 miliardy dolarů (250,2 miliardy korun).

Tržby rostly ve všech kategoriích a regionech, protože lidé pracující a studující z domova v době pandemie měli zájem o produkty a služby Applu, napsala agentura Reuters.

Společnost současně oznámila, že popáté v historii uskuteční dělení akcií. Stávající podílníci dostanou ke každé akcii tři navíc. Cenu jedné z nich by takový krok měl stlačit na 100 dolarů.

Nejhůře si z velké technologické čtyřky vedl Alphabet, majitel Googlu. Ve čtvrtletí mu tržby poprvé klesly, i když méně, než se čekalo. Zisk se propadl o 30 procent na 6,7 miliardy dolarů. Jde o důsledek snižování výdajů podniků na reklamu během koronakrize.

Krátce po zveřejnění výsledků akcie korporátních gigantů prudce posílily. Na základě mimoburzovního obchodování jejich celková tržní hodnota vzrostla o 200 miliard dolarů.

Podle komentátora agentury Bloomberg Tae Kima kvartální výsledky Amazonu a spol. jasně ukázaly, proč jsou tyto firmy předmětem antimonopolního vyšetřování. „Jde o důkaz rozhodující moci, kterou tito 'vládci' on-line světa ve svých sektorech vykonávají. Důkaz, který dál přispěje ke snahám gigantické firmy rozdělit nebo regulovat,“ píše Kim.

Ve středu museli šéfové Amazonu, Applu, Alphabetu a Facebooku čelit ostrým útokům ze strany amerických zákonodárců při slyšení v právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti. Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Tim Cook a Sundar Pichai se snažili vyvracet obvinění, že jejich společnosti zneužívají oblibu svých produktů k tomu, aby dusili konkurenci a brzdili inovace.