Fed možná zrychlí zvyšování úrokových sazeb. Akcie reagovaly poklesem

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku Zdroj: Reuters

Oživování ekonomiky a růst inflace by si podle představitelů americké centrální banky (Fed) mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo. Vyplývá to ze zápisu z prosincového zasedání Fedu, který dnes banka zveřejnila. Americké akcie na zveřejnění zápisu reagovaly poklesem.

„Účastníci všeobecně poukazovali na to, že vzhledem k jejich individuálním výhledům pro ekonomiku, trh práce a inflaci by se mohlo stát oprávněným zvyšovat základní sazbu dříve nebo rychlejším tempem,“ píše se v zápisu. Zápis rovněž uvádí, že podle některých představitelů by měl Fed relativně brzy po zahájení zvyšování úroku začít snižovat objem dluhopisů ve svém vlastnictví.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Fed na prosincovém zasedání ponechal svou základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta. Oznámil nicméně, že bude snižovat nákupy dluhopisů rychlejším tempem, než plánoval. V březnu by tak měl tyto nákupy zcela ukončit. Fed v prosinci rovněž signalizoval, že po ukončení nákupů letos třikrát zvýší úrokové sazby.

Zpřísňování měnové politiky má obvykle negativní dopad na akciové trhy. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu ztrácel zhruba půl procenta a pohyboval se v blízkosti 36.600 bodů. Během dne přitom vystoupil až na nové rekordní maximum 36.952,65 bodu.