Air Bank bude úročit i běžné účty sazbou 1,8 procenta

Air Bank

Air Bank Zdroj: Anna Vackova, E15

Tuzemská Air Bank začne od dubna výhodně úročit i běžné účty. Zůstatky na nich bude banka ze skupiny PPF úročit stejně jako svůj spořicí účet, tedy sazbou 1,8 procenta. „Na běžných účtech v Česku spí téměř 700 miliard korun, které dnes klientům kvůli nízkému úročení nic nevydělávají,“ vysvětluje šéf banky Erich Čomor. Bankovní dům s úrokem 1,8 procenta na běžném účtu přichází v době rekordně nízkých sazeb.

Air Bank tak začala finančně dotovat i běžný účet. Roční mezibankovní sazba PRIBOR, za kterou si půjčují banky mezi sebou, je 0,76 procenta. Banka tedy přeplácí více než jedno procento nad tržní cenu peněz.

Další háček je v tom, že úročení zůstatků na běžných účtech bude platit jen do sto tisíc korun a jen u aktivních uživatelů. Podmínkou bude alespoň pět plateb debetní kartou Air Bank měsíčně. Banka se tak snaží přesvědčit klienty, aby banku skutečně využívali a nenechali si tam pouze úročit přebytečnou hotovost.

Air Bank od srpna zavede také strop na úročení vkladů na spořicím účtu. Hranice pro atraktivní úročení bude milion korun. Banka tedy vysílá singnál, kterým říká, že o vysoké vklady nemá zájem.