Air Bank letos zatím v zisku 39 milionů, černá čísla očekává i za celý rok

Air banka

Air banka Zdroj: Anna Vackova, E15

Air Bank ze skupiny PPF Petra Kellnera, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, hospodařila v 1. čtvrtletí letošního roku 2014 s čistým ziskem 39 milionů korun. Banka vykázala zisk 61 milionů korun i ve stejném období loni, letos se jí to ale podařilo bez vlivu mimořádných výnosů. Banka letos poprvé očekává zisk i za celý rok.

Počet klientů banky se ke konci března 2014 meziročně zvýšil o 111 procent na 242 tisíc. Počet otevřených běžných účtů vzrostl o 175 procent na 186 tisíc a počet spořicích účtů o 79 procent na 176 tisíc. Spolu s tím se zvýšil i objem vkladů klientů o 25 procent na 47 miliard korun.

Nejrychleji rostoucím produktem se v meziročním srovnání staly spotřebitelské úvěry. Čisté portfolio spotřebitelských úvěrů se meziročně zvýšilo o 476 procent na 3,5 miliardy korun. V prvním čtvrtletí letošního roku poskytl finanční ústav klientům spotřebitelské úvěry za téměř miliardu korun.

Zisk o rok dříve

Díky pozitivnímu vývoji obchodních i finančních výsledků tak očekává Air Bank kladný hospodářský výsledek už v letošním roce. Původně se plánovala dostat do zisku až v roce 2015.

„Dosáhnout toho chceme především dalším zvyšováním počtu aktivních klientů a růstem úvěrového portfolia,“ řekl Erich Čomor, generální ředitel Air Bank. I růst úvěrů bude muset výrazně zrychlit. Bance by k tomu mělo pomoci spuštění hypoték, ke kterému může dojít ještě letos.

Nové menší banky začaly na tuzemském trhu fungovat v průběhu roku 2011. Vedle Air Bank to jsou internetová Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, a Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare.

Lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů. Přecházejí k nim hlavně klienti velkých bank.