Air Bank rozjede služby 1. listopadu

Air banka

Air banka Zdroj: Anna Vackova, E15

Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera zahájí ostrý provoz a začne nabízet služby klientům 1. listopadu. Během prvního roku činnosti chce banka získat 70 tisíc klientů. Dosud banka uváděla, že zahájí provoz na přelomu září a října. Zpočátku bude Air Bank nabízet běžné a spořicí účty včetně transakcí a elektronického bankovnictví. V první polovině příštího roku nabídne úvěry a v roce 2013 hypotéky a investiční produkty.

Zpočátku banka nabídne služby na osmi až 12 pobočkách v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích a Zlíně. Hotovostní operace se budou na pobočkách uskutečňovat pomocí bankomatů určených pro výběr i vklad peněz.

Banka se chce dostat ze ztráty do zisku ve třetím roce činnosti. V pátém roce chce čtyř až pětiprocentní podíl na trhu, což je zhruba 250 tisíc aktivních klientů.

V případě spořicích účtů Air Bank garantuje, že úroková sazba bude patřit mezi tři nejvyšší na trhu. Nyní se pohybují běžné úrokové sazby u spořicích účtů kolem dvou procent.

Air Bank bude mít u běžných účtů dva tarify. Takzvaný malý tarif bude zdarma a vybrané služby budou zpoplatněny. Velký tarif bude stát 150 korun měsíčně a v rámci něj budou běžné bankovní služby zdarma.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května. Další novou bankou, která letos již vstoupila na český bankovní trh, je Zuno Bank. Ta zahájila činnost v červenci. Zuno Bank, která již funguje na Slovensku, patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International.

PPF Group je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Skupina má aktiva přibližně 12 miliard eur (zhruba 300 miliard korun), zahrnují společnosti z bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, těžby drahých kovů, nemovitostí a maloobchodu. Hlavním akcionářem skupiny je s 94,25 procenta nejbohatší Čech Kellner.