Air Bank spustí refinancování hypoték, nejlevnější nebude

Air Bank

Air Bank

Banka ze skupiny PPF Petra Kellnera začíná nabízet refinancování hypoték. Zájemci o novou půjčku mají ale zatím smůlu. „Musíme se nachystat. Ty procesy jsou u nové hypotéky jiné, takže až někdy v roce 2016,“ uvedl ředitel Air Bank Michal Strcula.

Hypotéka od Air Bank má být o poznání flexibilnější než dosavadní produkty na trhu. Bude to za cenu vyšší úrokové sazby. Air Bank – na rozdíl od svého spořicího účtů – nebude chtít mít nejlepší nabídku na trhu. Ta je nyní u tříleté fixace 2,4 procenta. To je zhruba na úrovni průměru trhu.

Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou výši úrokových sazeb u nově poskytnutých hypoték, se v prosinci zastavil na 2,37 procenta. Strcula přiznává, že smlouváním a koupí další produktů je možné se nyní u tříleté fixace dostat u konkurence na úrok 1,7 procenta.

hypoindexhypoindex | fincentrum hypoindex

Banka klientům slibuje možnost kdykoli předčasně splatit celý úvěr či provádět mimořádné splátky, a to bez poplatku. „Říkáme klientům: dávejte mimořádné splátky, tak ušetříte na úrocích,“ sdělil Strcula. Možné bude také měnit měsíční splátku, při jejím snížení ale nesmí celkovou splatnost protáhnout na více než 35 let či protáhnout splacení za dovršení 70 let věku klienta. Což značně limituje možnosti klientů.

Jediný poplatek, kterému se klienti Air Bank nevyhnou, bude za převod hypotéky z Air Bank do jiné banky během fixačního období. Takové penále může u třímilionové hypotéky dosáhnout podle údajů banky až 12 tisíc korun. U jiných bank je však tento poplatek dosahuje pět až deset procent. Tedy až 300 tisíc u tří milionů.