Air Bank zatím rozpůjčovala 1,1 miliardy

Air Bank

Air Bank

Za necelých osm měsíců, během nichž nejmladší tuzemská banka ze skupiny PPF nabízí spotřebitelské úvěry, rozpůjčovala 1,1 miliardy korun. To je o poznání méně, než 43 miliard korun vybraných za dobu existence od klientů na vkladech.

Poměr úvěrů ke vkladům, který u největších tuzemských bank dosahuje 70 procent, se v případě Air Bank pohybuje na úrovni 2,6 procenta. „Je to způsobeno tím, že půjčky poskytujeme teprve od listopadu 2012 a nemáme v nabídce refinancování ani konsolidaci půjček, hypotéky nebo podnikatelské úvěry,“ vysvětluje mluvčí banky Vladimír Komjati, který dodal, že vše zatím odpovídá plánu.

Banka spotřebitelské úvěry nabízí teprve od konce loňského října. Za stejné období ale získala na vkladech přes deset miliard korun. Takže jí objem vkladů roste výrazně rychleji než objem poskytnutých úvěrů. Banky mají v současném krizovém období obecně problém umisťovat prostředky, které si u nich na horší zítřky ukládají fyzické osoby i podnikatelé. Zadlužovat se dnes chce málokdo.

Ani Air Bank, která všem řádně platícím úvěrovým klientům slibuje úrokovou sazbu 8,9 procenta, nepůjčí každému. „V praxi zatím uspěla zhruba polovina žádostí, v druhé polovině případů jsme žadatelům o půjčku v jejich vlastním zájmu nepůjčili,“ přiznal Komjati. Podle Komjatiho zatím nemá problémy se splácením 96 procent úspěšných žadatelů, a tak si nadále drží sazbu 8,9 procenta. Průměrná sazba celého klientského portfolia je 8,95 procenta. Z toho vyplývá, že čtyřem procentům klientů, kteří nespláceli včas, se sazba razantně zvýšila.