Air Bank zvažuje expanzi dále než do Ruska. V hledáčku má Vietnam a Čínu

Air Bank

Air Bank

Tuzemská Air Bank z impéria PPF Petra Kellnera zintenzivňuje jednání o zahraniční expanzi. Podle dřívějších slov jejího ředitele Ericha Čomora by rozhodnutí mělo padnout ještě letos. Již dříve se spekulovalo o Rusku. Nyní se ale objevují spekulace o asijských zemích.

Pozornost banky se podle informací serveru E15.cz soustředí na dvě asijské destinace – Čínu a Vietnam. Na obou trzích již působí Home Credit. Úzké vedení banky tam v poslední době podniká časté pracovní cesty.

„V současné době analyzujeme hned několik zemí, především těch na východ od nás. K žádnému rozhodnutí ohledně možné expanze ale ještě zdaleka nedošlo a ani s takovým rozhodnutím nespěcháme,“ reaguje vyhýbavě mluvčí Air Bank Vladimír Komjati a popírá dubnová slova Čomora, který pro server E15.cz uvedl, že rozhodnutí o zemi, kam se po Česku banka vydá padne ještě letos.

Expanze je podle znalců trhu nezbytná. „Model Air Bank potřebuje nové trhy, potřebuje masu lidí, nemůže se uživit, pokud zůstane jen na jednom malém trhu, jako je Česko,“ myslí si český bankéř, který si přál zůstat v anonymitě.

Větší šanci má Vietnam

Vietnam dává podle tuzemských bankéřů větší smysl. Jde o rostoucí trh s devadesáti miliony obyvatel. „Trh je to velký, ale ne tak velký jako Čína. Velkou výhodou je také dostatek vietnamských finančníků schopných domluvit se Česky, to v Číně nenajdete,“ analyzuje situaci manažer tuzemské banky, který si nepřál zveřejnit jméno. Proti Číně hovoří také fakt, že tam měla nedávno problémy sesterská splátková společnost Home Credit, která upadl nemilost médií.

Ze hry zatím nevypadává ani Rusko, které se v poslední době stává těžištěm veškerých aktivit skupiny. I pro sesterskou společnosti Home Credit je ruský trh nejziskovější. Od začátku je mimo úvahy Slovensko, které je příliš malé. „Chceme vzít principy Air Bank a aplikovat je na zahraničním trhu. Ve hře jsou tři země a Rusko je jednou z nich,“ uvedl na jaře Čomor, který dodal, že země hledá technologicky vyspělý trh s vysokou penetrací internetem.

Air Bank opět útočí. Klienty vábí na jediný opravdu úročený běžný účet