Akcie Facebooku lámou rekordy, překonaly cenu 45 dolarů za kus

Akcie Facebooku překonaly 45 dolarů. Vývoj akcií za posledních pět dní (září 2013)

Akcie Facebooku překonaly 45 dolarů. Vývoj akcií za posledních pět dní (září 2013) Zdroj: Yahoo

Akcie největší světové internetové sociální sítě Facebook se vyhouply na nové maximum 45 dolarů. Pokračují tak v silném růstu. Ten odstartoval 24. července, kdy firma zveřejnila překvapivě příznivé čtvrtletní výsledky. Od té doby se tržní hodnota Facebooku zvýšila již o 70 procent. Vyplývá to z údajů akciového trhu Nasdaq.

Kurz Facebooku během tohoto týdne vystoupal až na rekordních 45,46 dolaru. Později mírně poklesl se ziskem 3,1 procenta na 44,94 USD. Celá společnost má při této ceně hodnotu zhruba 109,50 miliardy dolarů.

Facebook uvedl své akcie na burzu loni 18. května 2012 při ceně 38 dolarů za kus. Loni v září se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru.

Facebook se v poslední době zaměřuje na zvýšení příjmů z reklamy na mobilních zařízeních, tedy chytrých telefonech a tabletech. V letošním druhém čtvrtletí firma vydělala 333 milionů dolarů (6,4 miliardy korun) po ztrátě 157 milionů dolarů ve stejném období loni.

Vývoj akcií Facebooku za posledních pět dníAkcie Facebooku překonaly 45 dolarů. Vývoj akcií za posledních pět dní (září 2013)Akcie Facebooku překonaly 45 dolarů. Vývoj akcií za posledních pět dní (září 2013)|YahooZdroj: Yahoo

Facebook v uplynulých měsících představil řadu nových produktů a změn. Firma například podstatně změnila svůj novinkový kanál News Feed, který uživatelům poskytuje přísun novinek od „přátel“ nebo ze zvolených webových stránek. Představila rovněž soubor aplikací s názvem Home pro chytré mobilní telefony založené na nejpoužívanějším operačním systému Android. Nový software má hlouběji propojit nejpopulárnější sociální síť světa s mobilním telefonováním.