Alibaba zvýšil cenu jedné akcie až na 68 dolarů. Může tak získat přes 25 miliard dolarů

Alibaba

Alibaba Zdroj: CTK/AP

Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding zvýšil kvůli silné poptávce investorů cenové rozpětí chystané primární emise akcií na 60 až 68 dolarů. V rámci svého vstupu na newyorskou burzu NYSE by tak mohl získat více než 25 miliard dolarů (532 miliard korun).

O možném zvýšení rozpětí emise se spekulovalo v posledních dnech, kdy se objevily informace počítající až s překročením hranice 70 dolarů za jednu akcii. Společnost nakonec podle zprávy pro regulátory zvýšila cenové rozpětí na 66 až 68 dolarů za akcii z původně stanovených 60 až 66 dolarů za akcii. Nadále plánuje prodat 368,1 milionu akcií, napsala agentura AP.

Pokud se tak stane, Alibabu to katapultuje na první příčku do historických tabulek, kde bude zapsána jako firma s největší hodnotou IPO na světě. S přehledem by tak překonala také čínský finanční dům Agricultural Bank of China, kterému investoři v roce 2010 svěřili 22,1 miliardy dolarů. O možném navýšení upisovací hodnoty akcií Alibaby informovala agentura Bloomberg, informace pak údajně agentuře Reuters potvrdil jeden z manažerů obeznámený s detaily příprav transakce.

Expanze v USA a Evropě

Zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma v pondělí uvedl, že firma hodlá výtěžek z prodeje akcií využít k expanzi ve Spojených státech a Evropě. V Číně se již Alibaba na celkových tržbách z internetového prodeje podílí 80 procenty, upozorňuje server BBC. Firma, ve které vlastní téměř čtvrtinový podíl americká internetová společnost Yahoo, ohlásila záměr vstoupit na newyorskou burzu koncem června. S akciemi podniku by se mělo v New Yorku začít obchodovat již tento pátek.

Alibaba dala NYSE přednost před trhem Nasdaq, kde se obvykle obchodují technologické tituly. Nasdaq si pošramotil pověst při předloňské primární emisi Facebooku, kterou poznamenaly technické problémy. Loni dala newyorské burze přednost před Nasdaqem rovněž firma Twitter.