Americkým bankám rostou zisky, čeká je ale obtížné období

JP Morgan

JP Morgan Zdroj: reuters

Bank of America
JP Morgan
Morgan Stanley
Wells Fargo
5
Fotogalerie

Čistý zisk bank ve Spojených státech loni vzrostl o 4,9 procenta na 171,3 miliardy dolarů (4,4 bilionu korun). 

Podíl nerentabilních bank činil 4,2 procenta, nejméně od roku 1995. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk bank vzrostl o 7,7 procenta na 43,7 miliardy dolarů. Téměř 60 procentům bank se zisk meziročně zvýšil a jen 8,1 procenta bank bylo ztrátových. Ve stejném období předloni bylo ztrátových 9,6 procenta bank.

Údaje potvrzují, že bankovní sektor v USA zůstává ve velmi dobré kondici. Zvyšuje se objem poskytovaných úvěrů a banky poprvé od konce roku 2015 daly stranou méně peněz na ztrátové úvěry.

Předseda FDIC Martin Gruenberg však upozornil, že na místě je obezřetnost. Provozní prostředí je totiž pro banky stále poměrně náročné a finanční domy se také musejí připravit na růst úrokových sazeb.

Počet institucí na interním seznamu bank v problémech se na konci roku snížil na 123 ze 132 na konci třetího čtvrtletí. Banky na seznamu vyžadují zvláštní dohled, jejich počet už ale prudce klesl z vrcholu v prvním čtvrtletí 2011, kdy bylo na seznamu 888 bank.

Snižuje se i počet bankrotů, za celý loňský rok bylo uzavřeno jen pět bank. Předloni v USA zkrachovalo osm bank, v roce 2014 to bylo 18 bank a o rok dříve 24 bank. Pro srovnání - v roce 2010 zkrachovalo 157 bank, což bylo nejvíce od krize v roce 1992. Ve zdravé ekonomice je běžné, že ročně ukončí činnost čtyři až pět bank.