Apple Pay přilákal během prvního dne v Česku desítky tisíc klientů, hlásí banky

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple Pay
Apple Pay
Apple Pay
4
Fotogalerie

V tuzemsku působící banky mohou od úterý nabízet službu Apple Pay pro placení prostřednictvím zařízení amerického výrobce Apple. Zájem klientů o ni je podle údajů finančních domů značný.

V první vlně Apple Pay začaly nabízet Česká spořitelna, Air Bank, Komerční banka, J&T Banka, mBank, Moneta Money Bank, stravenková společnosti Edenred a fintechové Twisto. Do konce tohoto roku by měly službu zavést také ČSOB, Fio banka a Equa bank.

Podle bank vyvolal Apple Pay obrovský zájem. Například u Air bank si službu k šestnácté hodině odpoledne zapnulo 20 tisíc lidí, kteří stihli provést téměř osm tisíc plateb v celkovém objemu více než 1,9 milionu korun. Česká spořitelna oznámila, že si u ní aktivovalo službu třináct tisíc klientů. U Twista si Apple Pay aktivovala desetina majitelů iPhonu.

Česko je evropským premiantem v bezkontaktním placení – loni Češi v obchodě zaplatili 93 procent transakcí kartami bezkontaktně. Více než tři čtvrtiny platebních terminálů tuto technologii podporují a 90 procent vydaných platebních karet je už bezkontaktních. „Evropský průměr je pouze 48 procent,“ říká Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací společnosti Mastercard.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma investičních fondů ze skupiny DRFG, Apple Pay časem povede ke zbavování se platebních karet a zároveň ještě více urychlí ústup hotovostních plateb. Mobilní telefony by tak mohly nahradit i fyzické peněženky.

V Česku už lze platit prostřednictvím služby Google Pay zařízeními s operačním systémem Android. Vlastní aplikace pro platby telefonem mají i některé banky.