Apple Pay prudce roste, do Česka ale nespěchá

Apple Pay

Apple Pay Zdroj: Profimedia

Nová technologie Apple Pay umožňuje placení mobilem.
Apple Pay
Android Pay
Bezkontaktní platba
5
Fotogalerie

Platební mobilní službu Apple Pay v současnosti využívá šestnáct procent majitelů telefonů iPhone, tedy asi 127 milionů lidí po celém světě. Toto číslo vzrostlo za rok na dvojnásobek. Ještě výrazněji by se měla služba rozšířit do pěti let, firma nicméně se vstupem na nové trhy podle svého vyjádření nespěchá.

Službu umožňující bezkontaktní platby Apple představil před více než třemi lety. Nejvíce uživatelů má ve Spojených státech, kde pomocí ní platí necelých 40 milionů lidí. Mimo Severní Ameriku služba funguje v západní Evropě, Rusku, Číně nebo Austrálii.

Server Loup Ventures uvádí, že službu nyní podporuje více než 2700 bank, dále roste také množství obchodů, ve kterých je možné mobilem od Applu platit. V minulosti však měla služba problém s velkými obchodními řetězci, které se snažily prosadit vlastní mobilní peněženky.

Trendem poslední doby jsou také kryptoměny. Sledujte aktuální kurz bitcoinu >>>

Na rozdíl od konkurenční platformy Googlu však Apple Pay stále nefunguje v České republice, kde je možné pomocí Android Pay, nyní Google Pay, platit od loňského podzimu.

Zástupci Applu však oznámili, že nijak nespěchají s dalším rozšířením služby. „Záleží, zda se na trhy dostaneme za dva, tři nebo pět let? V důsledku ne,“ řekl viceprezident Applu Eddy Cue.

Analytik Loup Ventures Gene Muster však očekává, že Apple na rozšíření služby nezanevře a bude systematicky pokračovat v rámci celého světa.

Po celém světě je v současnosti 795 milionů aktivních mobilních telefonů od americké společnosti Apple.