Arca Capital Bohemia požádala o prodloužení mimořádného moratoria

Hlavní akcionář skupiny Arca Capital Rastislav Velič se dostal do křížku se zakladatelem této skupiny Pavlem Krúpou

Hlavní akcionář skupiny Arca Capital Rastislav Velič se dostal do křížku se zakladatelem této skupiny Pavlem Krúpou Zdroj: Michael Tomeš

Po řadě velkých společností jako Smartwings a ČSA, Firo-tour nebo Blažek požádala o prodloužení mimořádného moratoria rovněž Arca Capital Bohemia. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma spadá do investiční skupiny Arca.

Důvodem pro prodloužení jsou nepříznivé dopady koronavirové pandemie na společnost. Firma zároveň zdůraznila i vliv současné druhé vlny koronavirové nákazy. „Navíc aktuální situace (druhá vlna šíření koronaviru) nadále snižuje rentabilitu zejména společností (například investiční fondy), ve kterých má dlužník majetkové podíly a o kterých se v rámci moratoria zmínil mimo jiné i předběžný insolvenční správce. Tato forma majetku je flagrantním způsobem ovlivňována tržními výkyvy zapříčiněnými šířením koronaviru SARS CoV-2,“ uvádí jeden z dopadů návrh Arca Capital Bohemia.

Během první pandemické vlny mohly firmy zasažené vládními opatřeními požádat do 31. srpna  o mimořádnou dlužnickou ochranu. V listopadu byla přijata novela, která těmto podnikům umožnila prodloužit moratorium o další tři měsíce, a to i bez souhlasu věřitelů.  Této možnosti hodlá využít rovněž Arca Capital Bohemia.

„Dlužník tedy shrnuje, že nelze označit jeho ekonomickou situaci za zcela stabilizovanou, a proto považuje za současného stavu za potřebné požádat o prodloužení mimořádného moratoria, a to ačkoliv trend některých ekonomických ukazatelů lze již označit za pozitivní,“ upozorňuje společnost v podaném návrhu.

V případě Arca Capital Bohemia má moratorium napínavý průběh. Důvodem je konflikt mezi hlavním akcionářem skupiny Rastislavem Veličem a bývalým spolumajitelem Pavolem Krúpou. Obě strany na sebe vytahují stamilionové pohledávky a vzájemně se obviňují z poškozování firmy a věřitelů. Krúpa dokonce chtěl, aby soud mimořádné moratorium zrušil, což se však nestalo.