Arca navrhuje reorganizaci lázeňských hotelů, na pomoc zve elitního insolvenčního správce

Arca Capital věří, že její hotelový byznys ve Františkových Lázních je životaschopný. Aktuálně ale nemá na splácení dluhů. Na snímku hotel Savoy z portfolia skupiny Arca Capital.

Arca Capital věří, že její hotelový byznys ve Františkových Lázních je životaschopný. Aktuálně ale nemá na splácení dluhů. Na snímku hotel Savoy z portfolia skupiny Arca Capital. Zdroj: Profimedia

Hlavní akcionář Arca Capital Rastislav Velič zkouší v Česku prorazit s novou insolvenční taktikou.
Insolvenčním správcem lázeňského byznysu skupiny Arca Capital se má stát podle návrhu samotné firmy Lee Louda.
3
Fotogalerie

Investiční skupina Arca Capital, sužovaná vysokým zadlužením, se v Česku pokouší prorazit s novou insolvenční taktikou. Ve stejný den, kdy dceřiná společnost Arca Capital Bohemia přišla o ochranu před věřiteli, navrhla Arca pro svou firmu Františkovy Lázně Savoy insolvenční reorganizaci. Součástí návrhu je ustanovení insolvenčního správce. Tím se má stát Lee Louda. 

Firma provozuje ve Františkových Lázních tři lázeňské domy Spa Hotel Savoy, Spa Hotel Goethe a Hotel Otava. Ve zveřejněném insolvenčním návrhu přiznává, že není schopna splácet své dluhy. Za důvod označila vládní opatření proti koronavirové pandemii. Společnosti rovněž hrozí stopka pro čerpání kontokorentního úvěru z Raiffeisenbank.

„Reorganizace je sanační formou řešení úpadku nebo jeho hrozby, přičemž jejím cílem je stabilizace podniku. Vzhledem k tomu, že společnost Františkovy Lázně Savoy je silně dotčená dopady pandemie COVID-19, ale současně je životaschopná, rozhodli jsme se pro toto řešení, které firmě pomůže se s krizí způsobenou koronavirem vypořádat,“ řekla mluvčí Arca Capital Terézia Barčíková.  

Firma dluží 77 věřitelům 94 milionů korun. Dlužník v navrhovaném reorganizačním plánu ujišťuje, že všichni věřitelé lázeňské firmy dostanou své pohledávky zpět v plné výši. Znalec odhadl pro účely přípravy reorganizačního plánu celkovou hodnotu firmy mírně nad 160 milionů korun. 

Navzdory desítkám věřitelů se však většina dluhu podle publikovaných dokumentů koncentruje v rukou několika málo subjektů. Přes 50 milionů závazků připadá na Raiffeisenbank. Ta má navíc majetek firmy zajištěný. Banka s návrhem na reorganizaci firmy podle informací publikovaných v insolvenčním rejstříku souhlasí. Dalších téměř 41 milionů dluží Františkovy Lázně Savoy v součtu společnostem z vlastní skupiny Arca Capital včetně slovenské matky Arca Investments. 

Z finanční šlamastyky má lázeňskému podniku pomoci investor. Podle reorganizačního návrhu jí bude soukromá zdravotnická společnost Remedis podnikatele Vratislava Dvořáka. Formou úvěru se zavázala poskytnout společnosti Františkovy Lázně Savoy až 105 milionů korun. V říjnu Arca oznámila, že pomocnou ruku skupině podá londýnská společnost Blantyre Capital. O jejím reálném zapojení do dění v koncernu však zatím nejsou informace. 

Výhodou takzvané předpřipravené reorganizace pro Františkovy Lázně Savoy rovněž bude možnost ovlivnit výběr insolvenčního správce. Firma na tento post navrhuje Lee Loudu, předního insolvenčního správce s oprávněním řešit velké konkurzy. Aktuálně je například správcem zkrachovalé části uhelné společnosti OKD.

Loudovo případné jmenování za správce může být podle právníků zaměřených na insolvence významné kvůli tomu, že v případě úpadku dalších firem ze skupiny Arca by se podle insolvenčních pravidel dostaly na stůl rovněž Loudovi. Ve hře je aktuálně například další osud společnosti Arca Capital Bohemia, která v pondělí přišla o mimořádnou ochranu před věřiteli. 

„Nebyl jsem dosud soudem potvrzen a ustanoven insolvenčním správcem v navržené reorganizaci Františkovy Lázně Savoy, proto se zdržím komentáře,“ reagoval Louda na otázky serveru E15.cz ohledně svého angažmá.  

O jmenování Loudy se ještě mohou vést právní disputace. Předběžným insolvenčním správcem pro fyzickou osobu Rastislava Veliče, který je hlavním akcionářem Arca Capital, je totiž ostravský právník Ladislav Tetera. Podle advokáta specializovaného na insolvence, který si nepřál být jmenován, není zřejmé, zda soud v případě úpadku firem ze skupiny sáhne po Loudovi, nebo Teterovi. V koncernu přitom musí být správce jen jeden.

Arca Capital je investiční skupina s jádrem byznysu na Slovensku a v Česku. Hlavním akcionářem je Velič. Do roku 2018 byl přední tváří holdingu investor Pavol Krúpa. Ten však aktuálně se svými společnostmi patří mezi nejaktivnější subjekty, které se z Arca Capital snaží vydolovat své pohledávky. Arca naopak Krúpovi předhazuje, že za svého působení společnost poškodil a dlužníkem je on.