Soud neprodloužil moratorium s Arca Capital Bohemia. Ochrana před věřiteli skončila

Městský soud v Praze neprodloužil mimořádné moratorium společnosti Arca Capital Bohemia.

Městský soud v Praze neprodloužil mimořádné moratorium společnosti Arca Capital Bohemia. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hlavní akcionář Arca Capital Rastislav Velič (na snímku) je na válečné stezce se svým bývalým partnerem Pavlem Krúpou.
Pavol Krúpa se snažil shodit moratorium Arca Capital Bohemia ještě před jeho koncem.
3
Fotogalerie

Společnost Arca Capital Bohemia z investiční skupiny Arca Capital přišla o mimořádnou ochranu před věřiteli. Městský soud v Praze nevyhověl žádosti firmy na prodloužení moratoria o další tři měsíce. Společnost tak už nic nechrání před insolvenčním návrhem. Pohledávky vůči firmě uplatňuje hlavně její bývalý spolumajitel Pavol Krúpa. 

Soudce Pavel Janout ve zveřejněném rozhodnutí odůvodnil rozhodnutí tím, že by prodloužení moratoria již výrazně finanční situaci Arca Capital Bohemia nezlepšilo. V režimu mimořádné ochrany před věřiteli byla firma od konce srpna. O prodloužení na další tři měsíce požádala společnost v pondělí. Firma se domáhala prodloužení moratoria kvůli nepříznivým dopadům druhé vlny koronaviru na společnosti a fondy ve skupině. 

Arca Capital Bohemia patří do skupiny Arca Capital. Ta se aktuálně potýká s vysokým zadlužením. Pomoci má firmě partnerství s londýnskou společností Blantyre Capital.

Přední tváří a akcionářem Arca Capital byl do roku 2018 také Pavol Krúpa. Pak většinu pozic ve skupině opustil ve prospěch byznysmena Rastislava Veliče. Letos se jejich konflikt naplno rozhořel. Krúpa a Velič se vzájemně obviňují z poškozování firmy a předhazují si vzájemně pohledávky za desítky milionů korun. 

Krúpova společnost Krupa Global Investments aktuální soudní verdikt přivítala. „Soud podpořil přesvědčení KGI o tom, že moratorium Arca Capital Bohemia bylo pouze účelové a od svého počátku neplnilo svoji funkci, k čemuž odpovídá i odůvodnění rozhodnutí soudu, ve kterém upozorňuje na situaci dlužníka ACB, která se nemůže zlepšit a měla by být řešena jiným způsobem, než umělým prodlužováním moratoria,“ uvedla mluvčí KGI Barbora Hanáková. „KGI jako věřitel, který disponuje pohledávkou za dlužníkem ACB po splatnosti více než tři měsíce, očekává, že dlužník ACB s ohledem na svá tvrzení je schopen okamžitě zaplatit věřitelům všechny své splatné závazky,“ dodala. Arca Capital Bohemia zatím na ukončení moratoria nereagovala. 

Krúpa se snažil dosáhnout zrušení moratoria Arca Capital Bohemia ještě před jeho uplynutím. U soudu však nepochodil. Mimo jiné s poukázáním soudce na blížící se konec moratoria. Krúpa jen částečně slavil úspěch se jmenováním předběžného insolvenčního správce. Toho však soud po třech týdnech odvolal.

Případ Arca Capital Bohemia je prvním, kdy soud firmě užívající mimořádné ochrany před věřiteli nevyhověl ohledně žádosti na prodloužení moratoria o další tři měsíce. V posledním týdnu si mimořádné moratorium nechaly úspěšně prodloužit například spřízněné letecké společnosti Smartwings a ČSA, cestovní kancelář Firo-tour nebo výrobce pánských oděvů Blažek Praha.