Atény zváží uzavření bank, ECB nouzové financování ale neruší

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů

Řekové hromadně vybírají peníze z bankomatů Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka ponechala program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu korun). Nouzové financování je jedinou náhradou za masivní odliv vkladů. Řecká vláda bude dnes v noci podle ministra financí Janise Varufakise jednat o možném zavření bank od pondělka a zavedení kontroly kapitálu.

ECB v prohlášení uvedla, že vzhledem k současným okolnostem se rozhodla ponechat strop ELA na páteční úrovni. Rada guvernérů však zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit.

Analytici se však neshodují na tom, zda rozhodnutí ECB je pro Řecko příznivé. Zemi hrozilo, že ho ECB od peněz z ELA zcela odstřihne. V tu chvíli by bylo nevyhnutelné zavést kontrolu kapitálu a nechat v pondělí banky zavřené, protože banky by neměly dostatek hotovosti pro případ, že by Řekové začali masivně vybírat vklady. Podle ekonomického šéfredaktora BBC Roberta Pestona by to byl zřejmě významný krok směrem k tomu, aby Řecko opustilo eurozónu.

ECB sice přístup řeckým bankám neomezila, avšak ani ho nerozšířila. Banky tak stejně budou pod velkým tlakem a možnost zavedení kontroly kapitálu tak zůstává stále ve hře. Ministři financí eurozóny Řecku doporučili banky v pondělí nechat zavřené.

Bankomaty v obležení

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Aténami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy. Obavy o další budoucnost země způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur. Očekává se, že Řekové budou v masivních výběrech hotovosti z bank pokračovat i v pondělí.

Noční práce

Ministr Varufakis na otázku BBC, zda je nevyhnutelné zavedení kontroly kapitálu v zemi, tedy limitů pro výběry hotovosti z bank, a zda se banky v pondělí zavřou, odpověděl: „To je záležitost, na které musíme pracovat přes noc s příslušnými úřady zde v Řecku a ve Frankfurtu.“

Řecké ministerstvo financí okamžitě poté však zveřejnilo prohlášení, v němž popřelo, že by ministr řekl, že vláda dává přednost zavedení kontroly kapitálu, jak se někde spekulovalo. Takový krok by podle ministerstva byl v rozporu s konceptem měnové unie.

Krize a plánované referendum však podle Varufakise neznamenají, že by Řecko nutně mělo opustit eurozónu, a to i v případě, že Řekové balík reforem navržený věřiteli odmítnou. Zopakoval, že neexistují žádná pravidla a předpisy pro odchod z eurozóny.

Varufakis se vyhnul odpovědi na otázku o tom, zda Řecko splní své závazky a uhradí splátku MMF. Prohlásil, že je to na zahraničních věřitelích Řecka, aby si převedli peníze, které Aténám dluží, na pokrytí dluhu.

Mimořádná kritika

Podle prezidenta ECB Maria Drahgiho ECB pokračuje v úzké spolupráci s řeckou centrální bankou na udržení finanční stability. Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras k tomu dodal, že Řecká centrální banka zůstává členem eurosystému a podnikne veškerá nutná opatření, aby zajistila řeckým občanům v současné obtížné situaci finanční stabilitu.

Jakékoliv rozhodnutí o omezení ELA musí odsouhlasit dvě třetiny členů Rady guvernérů ECB. Doposud ECB dávala přednost tomu, aby se pokračovalo ve financování řeckých bank, přestože se zvyšoval výběr hotovosti z bank. Někteří členové, včetně prezidenta německé Bundesbanky Jense Weidmanna, však byli k tomuto rozhodnutí mimořádně kritičtí.

Podle stanovených pravidel ECB nesmí poskytovat finance z ELA bankám v platební neschopnosti. Někteří analytici se domnívají, že bez záchranného programu bude pro Radu guvernérů stále těžší dosáhnout pozitivního hodnocení a peníze z ELA dále poskytovat, upozornil list Financial Times.

V Řecku se dnes odpoledne sejde rada pro finanční stabilitu, která bude jednat o situaci řeckého bankovního systému. Členy rady jsou ministr financí, jeho náměstek, guvernér centrální banky, šéf řecké bankovní asociace, záchranného fondu pro řecké banky HFSF a komise pro kapitálové trhy.