Axa dostala od ČNB miliónovou pokutu, manažery fondů hlídala jen nahodile

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shiny things via Wikimedia Commons (CC BY SA 2.0)

Miliónovou pokutu od ČNB si vysloužila investiční společnost Axa. Podle regulátora neměla Axa u svých investičních fondů více jak dvě léta adekvátně nastavená vnitřní pravidla pro obezřetné obchodování, některé z transakcí pro klienty tak mohly být ohroženy.

ČNB rovněž Axe vytkla nedostatečný dohled nad prací fondových manažerů, těm prý chyběla efektivní kontrola, která byla podle banky ještě navíc pouze nahodilá. Axa tak podle regulátora od ledna 2013 do července 2015 porušila hned několik paragrafů zákona o kapitálovém trhu.

V některých případech měla Axa o svých službách klientům informovat zkresleně. „K datu 1. října 2014 v letáku k programu pravidelného investování Tempo a letáku podílového fondu AXA CZK Konto, používala nejasné a zavádějící informace o „spoření“ v souvislosti s investicemi do investičních fondů a o srovnání výše odhadovaného zhodnocení investic do podílových fondů s výnosem z bankovního účtu, kdy zde nebyl zdůrazněn kolísavý charakter investice,“ mimo jiné uvádí Rozhodnutí regulátora.

Axa není na sankční lavici ČNB poprvé. V letech 2011 a 2012 Axa pochybila při prodeji investičních produktů. Česká národní banka tehdy ve svém rozhodnutí uvedla, že Axa dostatečně nekontrolovala činnost externích prodejců, ti například s klienty nevyplňovali investiční dotazníky nebo je nedostatečně informovali o provizích. Výsledkem byla půlmiliónová pokuta od regulátora, Axe přitom tehdy hrozil v krajním případě až dvacetimiliónový flastr.

Maximální možnou pokutu ve výši 20 milionů korun udělila Česká národní banka v roce 2010 obchodníkovi s cennými papíry Capital Partners. Tomu centrální banka prokázala širokou paletu porušování pravidel od vydávání dojmů za fakta po nadměrné obchodování.

Stanovisko Axa investiční společnosti zjišťujeme.