ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: ČTK

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

"Celkový příběh ekonomiky se v nové prognóze v zásadě nemění. Nejvýznamnější změnou je pozdější posilování kurzu koruny," uvedl Rusnok.

Banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,60 Kč/EUR a příští rok posílí na průměrných 24,70 korun za euro. V předchozí srpnové prognóze ČNB letos počítala s kurzem 25,50 korun za euro a příští rok s 24,60 korun za euro. V roce 2020 by měla koruna podle ČNB posílit na průměrných 24,20 korun za euro.

Odhad vývoje kurzu podle Rusnoka zohledňuje přetrvávající negativní sentiment na devizových trzích. "Tento vliv by měl přetrvat i v následujících dvou čtvrtletích," uvedl. Následně v příštím roce by podle něj mělo dojít k posilování koruny díky rozdílům ve výši úrokových sazeb v ČR a v eurozóně.

V případě inflace ČNB odhad pro čtvrté čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,2 procenta. V srpnu počítala se dvěma procenty. Pro první čtvrtletí 2020 odhad banka zvýšila na 2,1 procenta z předchozích dvou procent.

"Celkové inflační tlaky v tuzemské ekonomice zůstávají silné, kvůli výrazné mzdové dynamice. Obnovilo se také proinflační působení dovozních cen, kde se promítá oslabený kurz koruny," uvedl Rusnok.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra mírně proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Rizikem je delší trvání globálních faktorů, které oslabují kurz koruny. Za nejistoty Rusnok označil i nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodě, způsob provedení brexitu, rozpočtovou situaci v Itálii a kolísající ceny ropy.

Ministerstvo financí v červencové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,1 procenta. Úřad představí novou prognózu za týden ve čtvrtek. Česká bankovní asociace tento týden zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na tři procenta z červencových 3,3 procenta. Pro příští rok asociace odhad ponechala na 2,9 procenta.