Bance UBS prudce propadl zisk kvůli sázce na Facebook

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií Facebooku Zdroj: Yahoo

Čistý zisk největší švýcarské banky UBS se ve druhém čtvrtletí propadl o 58 procent - na 425 milionů švýcarských franků z miliardy franků před rokem. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírný nárůst zisku na 1,1 miliardy franků. Na špatných výsledcích se projevily ztráty investiční sekce – konkrétně na propadu akcií Facebooku banka prodělala 349 milionů franků.

Akcie internetové sociální sítě Facebook od svého květnového uvedení na trh ztratily skoro 40 procent hodnoty. Sázka UBS na tyto cenné papíry se nevyplatila a promítla se do nečekaně vysokého propadu zisku. Banka uvedla, že kvůli některým problémům během uvádění akcií Facebooku na trh učiní příslušné kroky proti burzovní společnosti Nasdaq.

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku|Yahoo

Pokles zisku podle banky ale také odráží „obtížné podmínky poznamenané zvýšenou vrtkavostí a větší opatrností klientů“. UBS předpokládá, že se bude potýkat s negativními dopady dluhové krize v eurozóně i v dalším čtvrtletí. Akcie UBS v reakci na zveřejněné výsledky klesly o téměř 6 procent.

„Investiční sekci se v poslední době nedaří. Při snižování vynaložených peněz ale klesá také šance na budoucí zisky,“ poznamenal pro Bloomberg Dirk Becker z Kepler Capital Markets.

UBS už dříve oznámila, že hodlá zkoumat možnosti, jak zvýšit efektivitu. Firma, která na konci června zaměstnávala přes 63 500 lidí, nyní pracuje na zrušení zhruba 3500 pracovních míst.

Nedařilo se ani Deutsche bank

UBS není jediná z bank, na níž dopadly problémové investice. Zisk Deutsche bank, která má největší investiční sekci v rámci evropských bank, se ve druhém čtvrtletí propadl téměř o polovinu na 661 milionů eur.

Dluhová krize v Evropě měla nepříznivý vliv na investice i na příjmy z obchodování s cennými papíry. Celkové příjmy společnosti klesly o šest procent na osm miliard eur. „Evropská dluhová krize nadále snižuje důvěru investorů a aktivitu klientů,“ uvedlo vedení podniku.