Bank of America probudily spekulace, banka vydělala za čtvrtletí přes sto miliard

Bank of America

Bank of America Zdroj: Mike Mozart, Flickr.com (CC BY 2.0)

Bank of America
Bank of America
Bank of America
Bank of America
Bank of America
7
Fotogalerie

Americkému finančnímu ústavu Bank of America vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 6,6 procenta na 4,45 miliardy dolarů (100 miliard korun). Zisk druhé největší banky v USA podle majetku se zvýšil poprvé po třech čtvrtletích hlavně díky příjmům z obchodování s dluhopisy.

Příjmy ve čtvrtletí stouply o tři procenta na 21,6 miliardy dolarů. Z toho příjmy z obchodů s cennými papíry s pevným příjmem, měnami a komoditami vzrostly o 32 procenta. Čisté příjmy z úroků se zvýšily o tři procenta, což byl první růst za tři čtvrtletí. Příjmy divize investičního bankovnictví vzrostly o 13,3 procenta.

Bank of America stejně jako jiné banky snižuje své náklady, aby tak vyrovnala slabý výkon v oblasti poskytování úvěrů po letech nízkých úrokových sazeb. Výdaje banky klesly o 3,3 procenta na 13,48 miliardy dolarů. Generální ředitel Brian Moynihan v červenci slíbil, že banka do roku 2018 sníží roční náklady o pět miliard dolarů z loňských zhruba 58 miliard dolarů. Snižování nákladů je hlavním bodem Moynihanovi obchodní strategie.

Tři přední americké banky, které již zveřejnily výsledky hospodaření, překonaly očekávání analytiků u zisku i příjmů, stejně jako Bank of America. Jejich zisk však klesl. Bance JPMorgan Chase & Co. o 7,6 procenta, Citigroup o 10,5 procenta a Wells Fargo o 3,7 procenta, napsala agentura Reuters.