Bank of Australia představila novou bankovku, kterou je velmi obtížné padělat

Nová bankovka

Nová bankovka Zdroj: RBA

Falzifikováním bankovek si řada podvodníčků přivydělává na úkor celé společnosti. Padělatelé jako by byli vždy o krok napřed s tím, že umí vytvořit stále zdařilejší kopie, které dokonce v některých případech neumí identifikovat ani odborník.

Problém s padělky také řeší Reserve Bank of Australia. Nově představená pětidolarová bankovka má nové 3D ochranné prvky, které jsou natolik důmyslné, že padělat australské bankovky bude enormně obtížné. Posuďte sami, video z konce srpna už má přes 500 tisíc zhlédnutí.

Bankovka má kromě ochranných prvků také hmatové označení, čímž se výrazně usnadní její používání ze strany zrakově postižených.

Jak je to u nás?
Například u nás během prvních šesti měsíců letošního roku zadržela Česká národní banka 1480 padělaných nebo pozměněných bankovek a mincí, oproti loňskému roku se tak jedná o nárůst o šest procent. Nejvíce se padělalo v roce 2003, kdy počet padělaných mincí a bankovek dosáhl 11 187. Tisíce bankovek, většinou zdařilých padělků, jsou však v oběhu, aniž laik pozná, že se skutečně jedná o bankovky, které by rozhodně neměly být v oběhu.