Bank of China otevře pobočku v Česku nejpozději letos v září

Bank Of China,

Bank Of China, Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Yves Doutreligne via Flickr

Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně, otevře svou pobočku v České republice nejpozději v září. Zástupce generálního ředitele maďarské pobočky této banky Čang Kang to potvrdil prezidentovi Miloši Zemanovi. Byl součástí delegace z Čínské lidové republiky, kterou prezident přijal na Pražské hradě. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

V delegaci byli ještě viceguvernér provincie Che-pej Čang Ťie-chuej, čínská velvyslakyně v ČR Ma Kche-čching, místoředitel Národní komise pro rozvoj reformy Kao Ťün-čao a předseda představenstva Che-pej Iron Steel Group Jü Jung.

Informace, že Bank of China otevře v tuzemsku svou pobočku, není nová. Prezidentská kancelář to oznámila už loni na podzim, během Zemanovy návštěvy Číny. Český prezident tehdy řekl, že to považuje za úspěch, protože čínští investoři podle něj „samozřejmě potřebují určité finanční krytí od své domácí banky.“ Bank of China, která vznikla v roce 1912, ve střední a východní Evropě působí právě prostřednictvím své pobočky v Budapešti.

Ministerstvo financí letos v březnu uvedlo, že o vstup na český trh má zájem také jedna z největších čínských bank China Construction Bank (CCB). CCB, která vznikla v roce 1954, patří v Číně mezi „velkou čtyřku“ největších bank. Na konci prvního pololetí 2013 její tržní kapitalizace dosáhla 176,7 miliardy amerických dolarů, což ji řadilo mezi pět největších bank na světě.