Banka Nomos prý chystá další emisi akcií

Ruská banka Nomos, ve které má český finančník Petr Kellner více než čtvrtinový podíl, se chystá získat 500 až 600 milionů dolarů (asi 8,5 až 10,1 miliardy korun) z druhotné emise svých akcií na burze. Uvedl to dnes list Kommersant s tím, že přibližně 400 milionů by mělo posloužit k úplnému získání Chanty-Mansijské banky a zbývajících 100 až 200 milionů dolarů by posílilo vlastní kapitál banky.

Nomos, který patří mezi 15 největších ruských bank, v Chanty-Mansijské bance už kontroluje 51,3 procenta akcií, zatímco 44,2 patří místním úřadům, které plánují na letošní rok privatizaci tohoto balíku. Dalším menšinovým akcionářem je Euroasijská rozvojová banka.

Nomos se oficiálně zdržuje komentáře, nicméně podle zdroje blízkého bance má zájem stoprocentně ovládnout sibiřskou banku, „pokud cena bude uspokojivá“.

Analytici pokládají tento krok za logický. „Chanty-Mansijská banka vypadá pro Nomos jako perspektivně, nakolik je ve svém regionu velkým hráčem,“ uvedl Vladimir Markelov z ratingové agentury Fitch. Předpokládá, že konečná cena státního podílu by se měla pohybovat kolem 400 milionů dolarů.

Nosmos v dubnu prodal na londýnské burze své akcie za 782 milionů dolarů, což byla dosud největší primární emise ruské soukromé banky.