Banka Rossija kvůli sankcím ruší transakce v cizích měnách

Banka Rossija

Banka Rossija Zdroj: CTK/AP

Ruská banka Rossija požádala své klienty, aby neuskutečňovali transakce v zahraničních měnách. Reaguje tak na sankce, které na ni uvalil Západ. Pro banku je to druhá rána po tom, co ji své služby v minulém týdnu odstavili poskytovatelé platebních karet Visa a MasterCard.

Finančního domu se týkají nejnovější sankce, které americká vláda zavedla vůči Rusku kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym. „Platby v rublech mohou klienti uskutečňovat bez omezení,“ vysvětlila dnes banka situaci na svých internetových stránkách.

Spojené státy označily banku Rossija za „osobní banku vysokých ruských představitelů“. Na banku proto byly uvaleny sankce, stejně jako na jejího největšího akcionáře Jurije Kovalčuka.

Visa a MasterCard prý obnovily služby pro banku SMP
Společnosti Visa a MasterCard se k podobnému kroku rozhodly i v případě ruské banky SMP. Peněžní ústav čelil sankcím kvůli bratrům Borisovi a Arkadiji Rotenbergovým, kteří jsou spojováni s velkými kontrakty souvisejícími s plynovody a se zimními olympijskými hrami v Soči. Americké společnosti však .

Rossija má majetek kolem deseti miliard amerických dolarů, co je téměř 200 miliard korun a je patnáctou největší bankou v Rusku. Rossija je také obchodním partnerem mnoha bank v Evropě a Spojených státech.

Kovalčuk v nedělním rozhovoru pro ruskou televizi uvedl, že sankce měly naopak opačný účinek a pomohly mu získat nové klienty mezi ruskými patrioty. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden oznámil, že si v bance otevře účet.

Velké americké kartové společnosti Visa a MasterCard okamžitě po uvalení sankcí přestaly poskytovat služby pro platební transakce klientům banky Rossija. Ti tak nemohou platit některými svými bankovními kartami.