Bankovní megadeal dohodnut. Akcionáři Monety schválili fúzi s bankovní částí PPF

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: ČTK

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016.
PPF Group
3
Fotogalerie

Akcionáři Moneta Money Bank v pondělí souhlasili se spojením s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Valná hromada zároveň schválila financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií. Uvedla to mluvčí banky Zuzana Filipová.

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,90 miliardy korun. Z 80 procent bude financována z peněz, které Moneta získá od svých nynějších akcionářů za úpis 255,5 milionu nově vydaných akcií, zbylých 20 procent bude financováno z nadbytečného kapitálu banky.

Spojením vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. 

Smlouvu o spojení odsouhlasili letos v červnu akcionáři Monety, ale zároveň tehdy odmítli navrhovaný model financování. PPF v lednu 2021 učinila dobrovolnou veřejnou nabídku, jejímž prostřednictvím v Monetě získala 29,94 procenta vlastnického podílu. Následně se letos v červnu uskutečnila valná hromada, které se zúčastnilo 73,21 procenta akcionářů. Na valné hromadě pro akvizici Monety hlasovalo 61,9 procenta akcionářů, pro zvýšení kapitálu 61,7 procenta. Pro schválení bylo nicméně nutno získat 75 procent hlasů.

Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě, které vlastní) a prodat je PPF za 90 korun. Tato částka bude rovněž představovat minimum v rámci povinné nabídky na převzetí. Zvýšení vlastního kapitálu vyžaduje podporu alespoň dvou třetin přítomných akcionářů.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií skupina PPF. Změna akcionářské struktury po transakci bude záležet na tom, kolik akcionářů přijme návrh na získání dalších akcií.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.