Banky díky půjčkám letos zadělaly na rekordní zisk

Detail budovy ČNB

Detail budovy ČNB Zdroj: pinkas martin/euro

Banky jsou letos na cestě k nejlepšímu roku v historii svého byznysu. Od ledna do září vydělaly bezmála o osm procent více než za stejnou dobu loni. S dosavadním skóre 53 vydělaných miliard si domácí finančníci podle předběžných statistik ČNB ještě nikdy nevedli lépe.

Blahodárně působila na výsledovky bank silná poptávka po půjčkách stejně jako lepší platební kázeň dlužníků. Do konce září dokázaly banky prodat nové půjčky na bydlení za 215 miliard korun, tedy o pětinu více než loni.

Zájem podniků o nový úvěr vzrostl dokonce o čtvrtinu, když banky rozpůjčovaly přes 456 miliard. „Banky na jedné straně snížily náklady, rostoucí ekonomika si na druhé straně žádá více úvěrů i dalších služeb. Nízké úrokové sazby sice limitují příjmy bank z úroků, ale rovněž bankám zlevňují zdroje, tedy vklady,“ vysvětluje partner PwC Audit Petr Kříž.

Zisky českých bankZisky českých bank | E15

Vedle rychle rostoucího objemu půjček se zlepšuje i kvalita úvěrových portfolií. „Banky proto nemusí vytvářet tolik rezerv. Je to dáno rostoucí ekonomikou i snižováním nezaměstnanosti. V poslední době navíc nejrychleji roste objem hypotečních úvěrů, u nichž je míra nesplácení podstatně nižší,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Lávička. Podle statistik centrální banky splácejí domácnosti nejlépe od února 2010, dlužníci z řad podniků plnili své závazky naposledy lépe dokonce na jaře 2009.

Konkrétní banky své výsledky za třetí kvartál zatím odhalit nemohou. Dva z největších finančních domů nicméně odkryjí své hospodaření už tento týden. „Komerční banka by měla proti loňsku vykázat růst zisku, návrat do zisku se pak očekává v případě Erste,“ uvádí analytik Patrie Tomáš Vlk. Pohledem celoročních výdělků se bankám nejlépe dařilo v roce 2012, kdy zisky dosáhly takřka 64 miliard.