Banky kryjí ze svého nejvíce obchodů v historii

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Domácí banky drží pro svůj byznys největší porci kapitálu v historii. V průměru takřka osmnáct procent rozpůjčovaných či proinvestovaných peněz kryjí banky podle statistik ČNB svými penězi. Důvodem jsou nad evropský standard přísnější požadavky centrální banky na odolnost bankovnictví, stejně jako nejistota finančních domů týkající se budoucích požadavků regulátorů v Evropě i doma. Větší množství kapitálu nutného pro byznys tlačí banky k ostražitějšímu přístupu při poskytování úvěrů stejně jako k růstu úroků. 

„Zvyšování kapitálových požadavků zvyšuje náklady úvěrování,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek, podle něhož se objem kapitálu banky řídí povinnými i očekávanými požadavky ze strany centrální banky. „Nárůst požadavků České národní banky může pro banky znamenat také nižší návratnost kapitálu,“ připomíná finanční ředitel Raiffeisenbank Tomáš Jelínek. Navzdory tomu však banky v loňském roce dosáhly rekordních zisků na prahu 76 miliard korun.

Tuzemské bankovnictví podle loňské analýzy německé Deutsche Bank pracuje oproti průměru Evropské unie se zhruba o čtvrtinu vyššími nároky na kapitál než finanční domy v osmadvacítce. Od příštího roku tak tuzemské banky budou muset například posílit své kapitálové rezervy pro příští hospodářskou recesi. Každou stokorunu sjednaných obchodů budou muset po zohlednění rizikovosti obchodu doplnit 125 haléři z vlastního kapitálu. Přísnější jsou v tomto ohledu vůči svým bankám jen regulátoři v Norsku nebo Švédsku.

„Česká národní banka nutí finanční domy navyšovat svou kapitalizaci. České banky dokonce počítají s tím, že bude docházet k dalšímu růstu kapitálových ukazatelů, a dopředu si tvoří rezervy,“ říká ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „ČNB je na tuzemské banky z hlediska kapitálových požadavků přísná. Požadavky se zpřísňují v celé Evropě, v některých zemích ale s benevolentnějšími lhůtami pro dosažení cílového stavu,“ říká ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek. Podle něho přísnější kapitálové požadavky do určité míry omezují banky v poskytování nových úvěrů.

Úroky z firemních úvěrů, do kterých se rostoucí kapitálové požadavky regulátorů promítají nejvýrazněji, jsou nejvyšší za poslední tři roky, hlavním důvodem jejich růstu bylo ale několikeré zvýšení úrokových sazeb ČNB od ukončení devizových intervencí.

Podíl kapitálu bank k objemu jejich byznysu* (v procentech)Podíl kapitálu bank k součtu aktiv při zohlednění jejich rizikovostiPodíl kapitálu bank k součtu aktiv při zohlednění jejich rizikovosti|E15