Banky propouštějí. ČSOB opustí 250 zaměstnanců, Českou spořitelnu 600

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Tuzemským bankám a spořitelnám v prvním čtvrtletí meziročně klesl souhrnný čistý zisk téměř o desetinu na 14,4 miliardy korun. České spořitelně se snížil čistý zisk ve čtvrtletí téměř o šest procent na 4,2 miliardy korun. O devět procent klesl čistý zisk Komerční bance, a to na 3,2 miliardy korun, a UniCredit Bank o pětinu na 552 milionů korun. ČSOB se ve čtvrtletí snížil čistý zisk o 19 procent na 3,2 miliardy korun. Banky proto oznámily snižování stavů.

Skupina ČSOB letos ke konci června snížila počet zaměstnanců asi o 250, tedy o 3,2 procenta. Na konci loňského roku přitom oznámila, že během první poloviny letošního roku sníží počet zaměstnanců až o šest procent. Uvedla to výkonná ředitelka útvaru řízení lidských zdrojů ČSOB Marie Martinková. Skupina měla koncem loňského roku 7800 zaměstnanců.

„Tento krok souvisel se zefektivňováním řízení skupiny a zohledňoval výhled ekonomiky na nadcházející období. Ke konci první poloviny letošního roku jsme ale snížili počet zaměstnanců pouze o 3,2 procenta, protože se nám podařilo najít potřebnou úsporu i v jiných nákladech než personálních,“ uvedla Martinková.

Konzultanti banky se zaměstnancům, jejichž pracovní pozice byla zrušena, snaží podle ní hledat nové pracovní uplatnění. „Pro zaměstnance, s nimiž ukončujeme pracovní poměr, organizujeme workshopy, které pomáhají zorientovat se na trhu práce, posilují motivaci hledání nového pracovního uplatnění a poskytují informace jak zaměstnání hledat. Zároveň nabízíme jejich zařazení do nabídkové služby vybrané personální agentury či psychologické poradenství,“ dodala.

Česká spořitelna redukuje ještě více

Letos propouští například i Česká spořitelna. Banka která patří do rakouské skupiny Erste se zbaví zhruba 600 zaměstnanců. Trend snižování nákladů souvisí s poklesem zisku největších bank. Tuzemským bankám a spořitelnám v prvním čtvrtletí meziročně klesl souhrnný čistý zisk téměř o desetinu na 14,4 miliardy korun.

Vývoj ceny akcií skupiny Erste Group na pražské burzeGraf 28. 6. 2013.Graf 28. 6. 2013. | nosek.mn@gmail.com

České spořitelně se snížil čistý zisk ve čtvrtletí téměř o šest procent na 4,2 miliardy korun. O devět procent klesl čistý zisk Komerční bance, a to na 3,2 miliardy korun, a UniCredit Bank o pětinu na 552 milionů korun. ČSOB se ve čtvrtletí snížil čistý zisk o 19 procent na 3,2 miliardy korun.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna a ČSOB Leasing. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.