Banky zvažují zákaz chatování mezi makléři, bojí se manipulací

banka (ilustrační foto)

banka (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Elektronické chatovací místnosti slouží makléřům ke komunikaci s jinými bankami po celém světě. Velké bankovní domy ale zvažují jejich uzavření. Bojí se totiž, že z důležitého obchodního nástroje se stává místo tajných dohod a manipulací.

Téma zablokování chatovacích místností, které používají desetitisíce makléřů po celém světě, se údajně otevřelo v bankách JPMorgan a Credit Suisse Group. S odvoláním na nejmenované zdroje to na webu napsal list Wall Street Journal (WSJ).

Royal Bank of Scotland Group, Barclays, UBS a Citigroup pak prý patří k těm, které revidují využívání chatovacích místností a pravidel pro kontrolu a sledování veškeré elektronické komunikace, tvrdí zdroje WSJ.

Vyšetřování se prý zčásti soustředí na chatovací místnost s názvy jako The Cartel (Kartel). Vyšetřovatelé údajně našli zprávy, ve kterých si makléři dělali legraci z toho, že jsou schopni ovlivnit směnné kurzy. Také se údajně zdálo, že nedostatečně sdíleli informace se svými konkurenty.

Obchodování s devizami, komoditami jako zlato nebo ropa, nebo s cennými papíry přinejmenším zčásti spočívá na těchto místnostech, které spojují banky se svými klienty. Komunikace prostřednictvím chatu hrála důležitou roli při vyšetřování manipulací s mezibankovní úrokovou sazbou nazývanou LIBOR. Skandál už banky vyšel na miliardy dolarů na urovnáních a pokutám možná ještě není konec.