Berkshire Hathaway má nástupce za Buffetta

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway už má člověka, který na vedoucí pozici nahradí legendárního Warrena Buffetta (81). Ten podnik asi před 60 lety zakládal. Buffett o svém nástupci informoval akcionáře, jméno ale zatím tají. Uvedl jen, že firma je s osobou příštího šéfa spokojena. Buffett znovu ujistil, že zatím nemá v úmyslu z řídící funkce odejít.

Buffett poznamenal, že podnik má v záloze ještě dva dobré kandidáty. Až dosud jen říkal, že správní rada má vytipované tři lidi. Berkshire Hathaway vyjasnila i několik dalších otázek ohledně Buffettova nástupnictví, a to tím, že zvolila dva manažery hedgeových fondů. Buffett řekl, že mají inteligenci, úsudek i charakter na to, aby jednou mohli spravovat celé portfolio. „Správní rada sdílí z mého nástupce stejné nadšení. Je to člověk, jehož dobře znají a jehož manažerské a lidské kvality obdivují,“ řekl Buffett. Tím rozptýlil dohady, že firma pořád někoho hledá, anebo že má seznam lidí vhodných na tuto pozici. Teď je jasné, že už je vybráno.

O dalších investicích Warrena Buffetta čtěte zde:

Buffett o novinkách investory informoval tradičně dopisem, který jim rozesílá jednou ročně, vždy spolu s výsledky hospodaření. Firma za čtvrté čtvrtletí vydělala přes tři miliardy dolarů (asi 56,9 miliardy korun), což je o 30 procent méně než před rokem. Buffett přiznal, že se tentokrát mýlil v odhadu vývoje realitního trhu.

Buffett na sobotní valné hromadě v Omaze akcionářům řekl, že podnik bude pokračovat v akvizicích, a že Buffett v současné době preferuje akcie před dluhopisy a zlatem. Příznivě hodnotí vyhlídky americké ekonomiky.

Buffett je považován za jednoho z nejvýznamnějších investorů poslední doby. Od založení své firmy byl schopen majetek akcionářů zhodnocovat rychleji, než se zvyšovala hodnota celého trhu. Za to si vysloužil několik přezdívek, z nichž nejčastější je zřejmě „věštec z Omahy“. Buffett se také každoročně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa. Jeho majetek časopis Forbes odhaduje na 50 miliard dolarů.

Navzdory obrovskému majetku, jímž disponuje, se o Buffettovi například ví, že se nezdravě stravuje. Pověstná je jeho závislost na hovězím. I během valné hromady Buffett vtipkoval, že než zemře, klidně spořádá ještě dalších 12 milionů kalorií. Buffett už v minulosti avizoval, že do důchodu se nechystá. Zemřít prý hodlá při práci.

Zisk Buffettovy společnosti klesl o 30 procent

Společnost Berkshire Hathaway vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 3,05 miliardy dolarů (asi 56,9 miliardy korun). To je meziroční propad o 30 procent a je to zároveň horší výsledek, než čekali analytici. Za zhoršením hospodaření jsou ztráty v divizi zajištění, které už nestačily vyvážit lepší výsledky jinde. Zisk na akcii činil 1846 dolarů, a snížil se tak z předchozích 2656 dolarů, kde byl před rokem. Analytici v anketě agentury FactSet v průměru čekali zisk 1875 dolarů na akcii. Tržby se ale o téměř pět procent zvýšily na 37,96 miliardy dolarů (asi 708,4 miliardy korun). Firma uvedla, že divize zajištění vykázala ztrátu před zdaněním zhruba 581 milionů dolarů, a to kvůli kontraktu souvisejícímu s životním pojištěním. Firma asi špatně odhadla situaci, protože případů úmrtí bylo víc, než předpokládaly pojistné plány. Zhruba o miliardu dolarů se snížily příjmy z investic a derivátů.