Británie testuje zájem o RBS, nabízí první akcie zestátněné banky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: morebyless, Flickr.com (CC BY 2.0)

Británie zahájila prodej státního podílu v Royal Bank of Scotland, který získala v rámci záchrany bank v době finanční krize před sedmi lety. Vládní úřad pro finanční investice, který vlastní 78 procent akcií RBS, zahájí odprodej nabídkou zhruba 600 milionů akcií, což odpovídá zhruba pětiprocentnímu podílu.

První část svého podílu nabídla vláda po dnešním uzavření akciového trhu institucionálním investorům v rychlé aukci. Vzhledem k současné ceně akcií RBS prodává Londýn tyto akcie se ztrátou ve srovnání s kupní cenou. Britský ministr financí George Osborne v červnu sdělil, že hodlá začít s prodejem akcií RBS co nejdříve a během pěti let prodat nejméně tři čtvrtiny státního podílu.

Británie zachránila RBS v roce 2008 částkou 45,8 miliardy liber (dnešních 1,8 bilionu korun). Zahájení odprodeje je dalším milníkem v oživování britského bankovního sektoru z krize. Během minulých dvou let Británie odprodávala se ziskem svůj podíl v bance Lloyds Banking Group a nyní jí zůstává podíl 14 procent proti 43 procentům po sanaci skupiny v roce 2009.

RBS byla v minulém desetiletí po rozsáhlé expanzi jednu dobu jednou z největších bank světa. Po krizi a sanaci musela podstatně omezit svůj záběr a snížit objem aktiv a počet zaměstnanců zhruba na polovinu.