Buffett cítí příležitost, do Bank of America investuje pět miliard dolarů

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Americký miliardář Warren Buffett se rozhodl podpořit skomírající banku Bank of America a investovat do ní pět miliard dolarů (84 miliard korun). Akcie největší americké banky letos ztratily téměř polovinu své hodnoty a miliardář jí tak chce pomoct stejně, jako v roce 2008 konkurenční Goldman Sachs.

Buffettova Berkshire Hathaway od banky koupí 50 tisíc prioritních akcií s šestiprocentní dividendou. Banka je bude moct získat kdykoli zpět, pokud Buffetovi zaplatí pět procent navrch. Při aktuální ceně okolo osmi dolarů za akcii to ale představuje jen zlomek sumy, které miliardář bance poskytne.

Za zbytek své investice proto Berkshire dosaten záruku v podobě předkupního práva na 700 milionů akcií Bank of Amerika z garantovanou cenu 7,14 dolaru za akcii, které může využít kdykoli během příštích deseti let.

„Bank of America je silnou společností s dobrým vedením, a proto jsem zavolal Brianovi (Moynihanovi, řediteli banky), abych mu řekl, že do ní chci investovat,“ prohlásil Buffett. Akcie banky po oznámení obchodu získaly 24 procent, čímž smazaly značnou část svých letošních ztrát.

Buffett podobným způsobem pomohl na vrcholu krize v roce 2008 bance Goldman Sachs, do níž investoval stejnou částku. Goldman Sachs jej letos vyplatila a ocenila, že ji a celému bankovnímu sektoru vyjádřil důvěru v kritické chvíli. Ani Berkshire Hathaway nepřišla zkrátka, kromě každoroční dividendy vydělala na zpětném odkupu deset procent ceny.

Podle analytiků se tak miliardář přezdívaný „věštec z Omahy“ stal jakousi poslední štací pro velké americké podniky v nouzi. „Trhům to ukazuje, že pokud nějaká banka potřebuje kapitál…aby uklidnila trhy, tak jej může získat do půl hodiny, když zavolá strýčkovi Warrenovi,“ řekl agentuře Reuters manažer agentury Egan-Jones Ratings Sean Egan.

Bank of America prodala od loňského příchodu Briana Moynihana přes 20 svých dceřiných společností, aby splnila nová pravidla pro výši bankovního kapitálu. Investoři ale nevěří, že toto opatření bude dostatečné. Výprodej jejích akcií, který začal již v lednu, se kvůli tomu v minulých týdnech výrazně zrychlil. V prvním srpnovém týdnu akcie přišly o 32 procent a propadly se až na 6,51 dolaru za akcii. V úterý pak byly ještě o 19 centů níže.