Bývalý developer koupil většinu v investičním tržišti Crowdberry

Většinový majitel investiční platformy Crowdberry Peter Bečár.

Většinový majitel investiční platformy Crowdberry Peter Bečár. Zdroj: Crowdberry

Crowdberry loni zprostředkovala pět investičních akcí za 90 milionů korun.
Zakladatel investiční platformy Crowdberry Daniel Gašpar.
Crowdfunding umožňuje začínajícím firmám a start-upům shánět kapitál i po menších částkách od většího počtu investorů například výměnou za podíl.
4
Fotogalerie

Crowdfundingová platforma Crowdberry získala novou kapitálovou injekci. Loni zprostředkovala investice za 90 milionů korun.

Strategickým investorem ve slovensko-české investiční platformě Crowdberry se stal dlouholetý vrcholový manažer developerské skupiny P3 Peter Bečár. Crowdfunding umožňuje začínajícím firmám a start-upům shánět kapitál i po menších částkách od většího počtu investorů například výměnou za podíl.

„Peter Bečár svůj podíl koupil od společnosti PMK a stal se největším akcionářem Crowdberry. PMK zůstává pasivním minoritním spoluvlastníkem firmy,“ řekl na dotaz deníku E15 řídící partner platformy Daniel Gašpar.

Bečár byl deset let předním manažerem skupiny P3. Tato firma sídlící v Praze patří mezi přední evropské majitele logistických nemovitostí. Bečár v P3 naposledy působil na pozici šéfa pro střední a východní Evropu.

„Sám jsem přes Crowdberry investoval do globálně známého start-upu Ecocapsule a etablované ziskové firmy CreativePro,“ dodal nový spoluvlastník platformy.

Investiční tržiště Crowdberry se podobně jaké jiné podobné platformy zaměřuje mimo jiné právě na start-upy. Kromě toho ale nabízí investování do dalších oblastí, například do nemovitostí nebo malých a středních podniků.

Crowdberry loni zprostředkovala pět investičních akcí za 90 milionů korun. Platforma získala například dvaadvacet milionů korun pro start-up Ixworx. Jeho vývojáři dělají na jednodušších řešeních pro tvorbu trojrozměrných prezentací na mobilních zařízeních. Dalším podpořeným projektem byla Ecocapsule vyrábějící mobilní a energeticky soběstačný dům.  

Crowdberry vzniklo v roce 2015 v Bratislavě. Na český trh společnost vstoupila minulý rok.

Také za dalšími crowdfundingovými kanály stojí zajímavá jména z byznysu. Většinový podíl v platformě Fundlift mají přes společnost Roklen byznysmeni Rudolf Ovčaří a Jan Klenor. Desetiprocentní podíl drží skupina Rockaway Jakuba Havrlanta.  

V konkurenční společnosti Hithit je majitelů také více. Největší podíl ovládá investor Norbert Nagy z technologicko-poradenské společnosti GuideVision a softwarové firmy AspectWorks. Loni Hithit vybral zhruba 37 milionů korun na 250 projektů. Kapitálového investora v současnosti nehledá. Řeší však spojení s partnerem, který by HitHitu umožnil vstup do Polska a Maďarska.