Bývalý diplomat Petr Kolář opouští po roce PPF

Petr Kolář

Petr Kolář Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Dlouholetý český diplomat Petr Kolář opouští skupinu PPF, kde od ledna působil na pozici ředitele pro zahraniční vztahy. Dál zůstane v lobbistické branži. Kolářův odchod z PPF ale může znamenat i jeho postupný návrat do veřejné sféry, píšou Hospodářské noviny (HN).

„Mohu potvrdit, že pan Kolář se rozhodl od Nového roku věnovat vlastnímu projektu,“ řekl HN mluvčí PPF Radek Stavěl. Kolářův odchod ale podle něj nemusí znamenat definitivní konec spolupráce. Sám Kolář se ke svým plánům vyjádří, až v nich bude mít jasno, vzkázal HN. Kolář byl v PPF zodpovědný za utváření zahraničních vztahů skupiny s důrazem zejména na stávající a nové trhy v Asii.

Kolář od prosince 1993 do konce roku 2012 zastával různé vedoucí pozice na ministerstvu zahraničních věcí včetně funkce náměstka ministra zahraničí. Působil jako velvyslanec ve Švédsku (1996-1998), Irsku (1999-2003), v USA (2005-2010) a v Rusku (2010-2012). V roce 1999 byl rovněž zahraničně politickým poradcem prezidenta Václava Havla.

Před lednovou přímou prezidentskou volbou se spekulovalo o tom, že by případě úspěchu Karla Schwarzeberga mohl být právě Kolář jeho nástupcem na postu ministra zahraničí.