Bývalý expert HSBC dostal pět let za vynášení dat o daňových únicích

HSBC (ilustrační foto)

HSBC (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Bývalého zaměstnance švýcarské divize britské banky HSBC Hervé Falcianiho ve Švýcarsku soud odsoudil k pěti letům vězení v případu vynášení dat. Informovala o tom agentura AFP. Falciani v roce 2008 předal francouzským úřadům údaje o klientech HSBC a jejich účtech, aby pomohl Francii a dalším zemím pátrat po daňových únicích. Proti verdiktu, který se vynesl v jeho nepřítomnosti, se lze odvolat.

Falciani je francouzský občan s bydlištěm ve Francii. Soudní proces ve Švýcarsku se konal v jeho nepřítomnosti. Podle agentury Bloomberg je nepravděpodobné, že si Falciani trest ve švýcarském vězení odpyká. Francie totiž své občany nevydává. Pětiletý trest vězení dostal Falciani za ekonomickou špionáž. V dalších bodech obžaloby byl zproštěn. Francouz, který pracoval pro banku jako počítačový expert, čelil mimo jiné obvinění z porušení obchodního tajemství, napsala AFP.

Švýcarská větev HSBC od vynesení citlivých údajů o účtech čelí podezření, že svým klientům pomáhala vyhýbat se placení daní v jejich vlastech. Uniklá data se údajně týkají účtů v celkové hodnotě 100 miliard dolarů, které patří více než stovce tisíc lidí a firem. Údaji se vedle francouzských úřadů zabývají také například vyšetřovatelé v Rakousku, Belgii či v Argentině. Banka HSBC rozsudek nad Falcianim přivítala.