Bývalý velký věřitel Sazky Gladiolus skončil v likvidaci

Sazka

Sazka Zdroj: E15 Anna Vackova

Společnost Gladiolus, která byla v počátcích insolvenčního řízení se starou Sazkou vlastněnou tehdy sportovními svazy jedním z nejaktivnějších věřitelů, skončila v likvidaci. Zářijová mimořádná valná hromada firmy, za níž stály Penta a E-Invest Martina Ulčáka, již jen rozhodne o schválení zprávy o průběhu likvidace s návrhem na rozdělení čistého majetkového zůstatku.

„Společnost byla zlikvidována, protože pominul účel jejího založení tím, že jsme ukončili všechny aktivity, které souvisely s naším angažováním ve (staré) Sazce,“ řekl deníku E15 mluvčí Penty Martin Danko. Firma totiž nevykonávala žádnou jinou činnost právě kromě aktivit Penty a E-Investu týkajících se insolvenčního řízení se starou Sazkou.

Gladiolus po zahájení insolvenčního řízení se Sazkou v lednu roku 2011 domáhal uznání pohledávek ve výši zhruba 200 milionů korun. Na jaře 2011 také firma nabídla Sazce ještě v čele s Alešem Hušákem úvěr 2,5 miliardy korun na provoz firmy. Úvěr ale prozatímní věřitelský výbor odmítl a soud navíc kvůli smlouvě o úvěru zakázal tehdejšímu vedení Sazky nakládat s majetkem nad 500 tisíc korun.

V průběhu dalšího řízení se firma a jejím prostřednictvím Penta a E-Invest staly hlavním protihráčem skupin PPF a KKCG, které nakonec loterní byznys Sazky na podzim 2011 odkoupili ve veřejném výběrovém řízení vypsaném insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou za 3,81 miliardy korun. Jediným majitelem nové Sazky, sázkové kanceláře se posléze stala KKCG, která od PPF odkoupila její poloviční podíl.

Právě Gladiolus se u soudu dožadoval zastavení prodeje podniku Sazky, ale neuspěl. Penta a E-Invest za Sazku nabízely pět miliard korun, jejich nabídku ale Cupka nevzal v potaz, neboť do výběrového řízení se nepřihlásily. Spory nakonec PPF a KKCG na jedné straně a Penta s E-Investem na straně druhé urovnaly v dubnu loňského roku. PPF a KKCG převzaly všechny pohledávky, které Penta a E-Invest prostřednictvím Gladiolu uplatňovaly. Všechny strany se také dohodly na ukončení veškerých soudních sporů a arbitráže.