Část fondů přijde o výhodnější sazbu zdanění

peníze, ilustrační foto

peníze, ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Některé z investičních fondů zřejmě přijdou o možnost výhodnějšího zdanění pětiprocentní sazbou daně z příjmů místo devatenáctiprocentní sazby. Platit to bude pro fondy, v nichž by některá právnická osoba vlastnila více než desetiprocentní podíl. Počítá s tím novela zákona o daních z příjmů, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Novelu v Senátu předložil senátor Libor Michálek (za Piráty). Cílem změny zákona je podle něj zabránit praktikám některých, hlavně developerských firem. Podle Michálka si některé klasické akciové společnosti dají nálepku investičního fondu, zaregistrují své akcie na burze a můžou využívat nižší daňovou sazbu. S jejich akciemi se podle něj ale aktivně neobchoduje. Navrhl proto, aby základní investiční fondy o pětiprocentní zdanění přišly.

Sněmovna na doporučení svého rozpočtového výboru upravila Michálkův návrh tak, aby investiční fondy mohly využívat pětiprocentní sazbu tehdy, pokud v nich žádný poplatník daně z příjmů právnických osob s výjimkou například státu nebo státních firem nebude ovládat deset a více procent. Fondy také nebudou smět provozovat podnikání podle živnostenského zákona.