ČD Cargo dá na trh bondy za půl miliardy

Gustav Slamečka

Gustav Slamečka Zdroj: E15 Anna Vackova

Dceřiná společnost Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo vydá ještě před koncem roku dluhopisy za půl miliardy korun, se splatností v roce 2015. Deníku E15 to potvrdil ředitel společnosti Gustav Slamečka, tranši už schválila Česká národní banka.

Vůbec první dluhopisy dalo ČD Cargo do oběhu letos v červnu, celkem za miliardu korun. Plány společnosti se přitom mění, původně měly být letos vydány dluhopisy ve třech tranších za celkem tři miliardy korun. Teď to vypadá na polovinu.
„Nyní máme z trhu indikaci na půl miliardy korun,“ řekl k aktuálním plánům finanční ředitel firmy Petr May. Podle něj ale může druhý balík dluhopisů narůst až na miliardu korun, pokud bude na trhu zájem. Stejný princip by měl platit i příští rok, na který zatím firma počítá se dvěma emisemi po půl miliardě. Limit pro celkový objem svých dluhopisů ke konci příštího roku si stanovila na tři miliardy korun.

Novinkou ovšem je použití takzvaného Kalouskova triku. Firma po vzoru státu chystá letos jednokorunové dluhopisy, jejichž výnos se díky zaokrouhlování de facto nedaní. Dluhopisy jsou tak na trhu atraktivnější. V první tranši přitom firma vydala bondy o jmenovité hodnotě sto tisíc korun. „Jde o kopii toho, co udělal stát. Z pohledu banky jsou takové dluhopisy snáze umístitelné,“ řekl May.

Společnost chce penězi z dluhopisů především refinancovat takzvané krátké zdroje, tedy kontokorenty a směnky. Na tento účel budou využity všechny letošní bondy, ačkoliv původně měla jít část výnosů na investice. Podle Maye však vývoj hospodaření dovoluje firmě investovat z vlastních zdrojů. Emise roku 2012 už ale společnost investovat chce.

Celkově může ČD Cargo podle schváleného dluhopisového programu v následujících deseti letech vydat dluhopisy až za šest miliard korun. Miliardové emise v posledních letech upsaly i další státní firmy, například České dráhy a Letiště Praha.