Centrální banka USA ukončila podpůrné nákupy dluhopisů

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání oznámila ukončení nákupů dluhopisů, jimiž od finanční krize podporovala ekonomiku. V rámci třetího programu nákupů dluhopisů Fed od počátku loňského roku naléval do ekonomiky až 85 miliard dolarů měsíčně a tyto nákupy začal omezovat loni v prosinci. Od konce roku 2008 nasměroval do ekonomiky ve třech fázích nákupů státních a hypotečních dluhopisů celkem 3,7 bilionu dolarů (zhruba 80 bilionů korun).

Fed v prohlášení vydaném po zasedání svého měnového výboru vyjádřil důvěru v další oživování ekonomiky i přes útlum v některých velkých ekonomikách světa. „Výbor dál pozoruje v ekonomice dostatečnou sílu, která bude podporovat další směřování k maximální zaměstnanosti v situaci cenové stability,“ uvedl Fed. Dodal, že trh práce se nadále zlepšuje a míra nevyužívání pracovních sil se značně snížila.

Ohledně úrokových sazeb Fed dal opět najevo, že s jejich zvyšováním spěchat nebude a zopakoval, že základní krátkodobé sazby zůstanou po ukončení nákupů dluhopisů ještě „značnou dobu“ nízké. Jejich zvyšování pak bude záviset na vývoji ekonomických údajů, sdělil Fed.

Fed připustil, že inflace v USA je kvůli poklesu cen energie nižší, než se čekalo, dodal ale, že to je jen dočasné a že inflace bude dál směřovat k cíli dvou procent. Jediným z výboru, kdo hlasoval proti prohlášení, byl prezident pobočky Fedu v Minneapolis Narayana Kocherlakota. Ten s ohledem na nízkou inflaci prosazoval odklad zvyšování sazeb do doby, než inflace dosáhne dvou procent.

Fed mohla začít se zvyšováním dříve, tvrdí analytici

Zlepšené hodnocení situace na trhu práce podle analytiků naznačilo, že Fed by mohl začít se zvyšováním úroků o něco dříve. Zatímco v posledních týdnech ekonomové své odhady začátku zvyšování sazeb oddalovali, dnešní oznámení zapůsobilo opačně. Analytici podle ankety agentury Reuters dnes změnili průměrný odhad z října 2015 na září. Ještě nedávno se počítalo s jejich zvyšováním od poloviny příštího roku.

Mírné přiblížení šance na růst sazeb prohloubilo dnešní ztráty na akciovém trhu. Kurz dolaru naopak zastavil pokles a oživil. Vzrostly také výnosy amerických státních dluhopisů.

I přes ukončení nákupů dluhopisů, které bylo hlavním nástrojem nestandardního „kvantitativního uvolňování“, má měnová politika Fedu nadále daleko do normálního stavu. Základní úroková sazba zůstává od prosince 2008 prakticky na nule a rozvaha Fedu se kvůli nákupům dluhopisů zvýšila na více než čtyři biliony dolarů, což je osminásobek úrovně před krizí.

Poslední kolo nákupů dluhopisů bylo na rozdíl od zásahů v době krize a krátce po ní hodnoceno nejednoznačně. Většina činitelů Fedu zdůrazňovala, že nákupy drží dlouhodobé úroky na minimu, což prospívá firmám i domácnostem. Řada ekonomů ale poukazovala na to, že nic takového se nedá dokázat a že jediným výsledkem intervencí Fedu byl růst cen akcií.

Americká ekonomika oživuje

Během letošního roku americká ekonomika zesilovala aktivitu a zlepšovala se rovněž situace na trhu práce, jehož zdraví je pro Fed klíčovým ukazatelem. Ve druhém čtvrtletí ekonomika oživila ze zimního propadu a vzrostla o 4,6 procenta, tedy nejrychleji za dva a půl roku. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v září na šestileté minimum 5,9 procenta.

Nedávný vývoj globální ekonomiky však posílil úvahy, že Fed možná bude muset nulovými krátkodobými úroky podporovat ekonomiku déle, než se čekalo. Evropská ekonomika nadále vězí ve stagnaci a útlum růstu zažívá Čína, která je druhou největší ekonomikou světa po USA.