Černé vyhlídky Erste: kvůli Maďarsku přijde o deset miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank nyní předpokládá, že kvůli novému maďarskému zákonu, podle kterého musí banky odškodnit klienty za sporné praktiky u devizových půjček, přijde v letošním roce až o 360 milionů eur, tedy téměř deset miliard korun. Banka, jejíž součástí je rovněž Česká spořitelna, přitom původně odhadovala, že tato ztráta dosáhne maximálně 300 milionů eur.

Podle zákona, který maďarský parlament schválil v červenci, budou banky muset odškodnit klienty za kontroverzní praktiky při stanovování poplatků a úroků u úvěrů a za způsob určování kurzů u devizových půjček.

Erste začátkem července varovala, že letos kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku vykáže rekordní čistou ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur. V samotném prvním pololetí banka prodělala téměř 930 milionů eur po zisku přes 300 milionů eur před rokem.

Vývoj akcií Erste na Pražské burze za posledních 5 let

Graf 23. 9. 2014.Graf 23. 9. 2014. | lemesani@mf.cz

Konkurenční rakouská bankovní společnost Raiffeisen Bank International dnes zvýšila odhad ztrát spojených s maďarským zákonem o polovinu na 240 milionů eur. Varovala, že kvůli potížím v Maďarsku a na Ukrajině letos vykáže první celoroční ztrátu ve své historii.