Češi si od lichvářů půjčili už 100 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Až 100 miliard korun už za letošní rok půjčili lidem lichváři. Úvěry od lichvářů jsou přitom stále rizikovější. Dokládá to výsledek studie Navigátor bezpečného úvěru (NBÚ) 2013, která zkoumala přes 50 poskytovatelů půjček a 82 jejich produktů.

Studie stanovila rating věřitelů - čím vyšší číslo, tím spolehlivější je firma. Na jednu stranu přibývá bezpečných poskytovatelů půjček, zároveň ale roste riziko takzvaných predátorů (lichvářů).

Za vítěznou desetibodovou Raiffeinsenbank se letos nově dostala na druhé místo spolu se Zuno a Oberbank i Air Bank. Značkové nebankovní společnosti Home Credit a Cetelem v žebříčku dosáhly stejných hodnot jako Komerční banka nebo LBBW, předstihly například UniCredit Bank.

Kvalita nabídky spotřebitelských úvěrů roste

Pro další společnosti organizované v České leasingové a finanční asociaci (Cofidis, Profi Credit a Provident) hodnota navigátoru leží v intervalu 5,80 až 8,20, tedy vysoko nad hranicí oddělující bezpečné věřitele a predátory.

„Vzhledem k tomu, že do rozmezí 8,80 bodu až 10 bodů se dostalo 15 firem, můžeme s určitostí říci, že kvalita nabídky spotřebitelských úvěrů z hlediska bezpečnosti se posouvá výrazně nahoru,“ komentoval výsledky studie profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Výsledky NBÚ pro úvěr na 30 tisíc korunVýsledky NBÚ pro úvěr na 30 tisíc korunVýsledky NBÚ pro úvěr na 30 tisíc korun | NBURB - Raiffeisenbank, AB - Air Bank, Zuno, ČSOB, ČS - Česká spořitelna, HC - Home Credit, KB - Komerční Banka, UCB - UniCreditBank, WAL - Waldviertel, CET - Cetelem, SBE - SberBank, MBAN - mBank, ESS - Essox, COFI - Cofidis, PRCR - Profi Credit, PR - Provident

Výsledky NBÚ pro úvěr na 100 tisíc korunVýsledky navigátorů pro úvěr na 100 tisíc korunVýsledky navigátorů pro úvěr na 100 tisíc korun | NBUZUNO, RB - Raiffeisenbank, AB - Air Bank, OBER - Oberbank, CITI - Citibank, ČSOB, MBAN - mBank, SB - Sberbank , GE - GE Money Bank, CET - Cetelem, ČS - Česká spořitelna, LBBW, UCB - UniCredit Bank, HC - Home Credit, KB - Komerní Banka, ESS - Essox, COFI - Cofidis, PRCR - Profi Credit

Úvěry od predátorů jsou ještě rizikovější

Hodnota Navigátoru 2013 u takzvaných úvěrových predátorů (nebo také lichvářů) dosáhla průměrné hodnoty 0,46, což je zhoršení proti 0,67 v roce 2012. Do sekce predátorů se podle metodologie projektu Navigátor dostala společnost MSC, která byla ještě loni hodnocená jako bezpečná.

„Opět se ukázalo, že čím větší je vzorek zkoumaných predátorů, tím jsou méně transparentní, a tudíž pro potenciálního klienta i více rizikoví,“ vysvětlil zpracovatel studie Petr Teplý. Objem úvěrů poskytnutých těmito neférovými věřiteli odhaduje minimálně na 100 miliard korun.

Přísnějších zákonů se lichváři nebojí

Od letošního roku platí nové zákony, které mají spotřebitele chránit před lichváři. Studie ale ukázala, že takzvaní předátoři jsou schopní současné zákony obcházet. „Bohužel se ukázalo, že lichváři hledají sofistikovanější metody. A kvůli tomu jsou vlastně pro spotřebitele nebezpečnější, protože jejich metody již nelze jednoduše odhalit, poznamenal Teplý.

Jak poznat lichvu od bezpečné půjčky?